Så kan dina film- och TV vanor påverka din hälsa

Sponsrat.
Foto: Pexels.com

I dagens samhälle är film och TV tittande en central del av människors liv. Från spännande serier på TV:n till nya film klassiker på bio, spenderar människor stor tid framför TV skärmar. Men med timmar av tittande på en skärm kan det bli för mycket stillasittande för din kropp. I denna artikel kommer vi att utforska om olika film- och TV vanor kan påverka människors hälsa. Du kommer även att få tips om hur du kan balansera ditt TV tittande med en hälsosam livsstil. Skulle du vilja få råd om välbefinnande kan du även besöka apomeds.com/se där du kan läsa mer. 

Svenskar och TV tittande

TV tittande är integrerat i svenskas vardag. Det är många som har vanan att sätta på TV:n när de kommer hem från en lång arbetsdag. TV tittande kan vara ett sätt att koppla av och få ta del av någon annans spännande liv på TV skärmen. TV tittande har gått från svartvita filmer på mindre TV apparater, till dagens digitala tjänster för streaming. TV:n är en stor källa till underhållning och många människor spenderar timmar om dagen framför TV:n. 

Traditionellt TV tittande har fått en hög konkurrens av streaming tjänster som Netflix, HBO och SVT Play. Många hushåll har flera tjänster för streaming för att kunna få ett sådant stort utbud som möjligt. Dessa typer av tjänster gör det möjligt för människor att kunna bestämma själv när det vill se deras favoritserie. Detta kan ha lett till en ökning av binge tittande, vilket betyder att du tittar flera avsnitt i rad av en serie. Streaming tjänster kan därför ha påverkat hur människor konsumerar TV innehållet. Självklart är det fortfarande vanligast att människor väljer att titta på TV eller streaming tjänster kvällar och helger, men streaming tjänster har skapat en flexibilitet och tillgänglighet för människor att kunna titta när de vill. 

Ett TV tittande innebär också att du sitter mycket stilla. Detta kan väcka frågor om hälsa och ergonomi. Ett långvarigt tittande eller skärmtid kan i vissa fall leda till smärtor i kroppen. Därför är det också viktigt att tänka på ergonomin när du sitter mycket vid en skärm. 

Skärmtittande och ergonomi

Med tittandet av serier och filmer kan det också komma en del utmaningar när det gäller kroppen och ergonomi. Ergonomi är ett sätt att anpassa din kropp för att förebygga slitage och främja ett välbefinnande. Att tillbringa långa perioder framför en skärm eller TV utan att tänka på din hållning kan i vissa fall leda till besvär. Till exempel kan du få en rad problem med ryggen och nacken om du inte tänker på din hållning. Dessa problem kommer ofta på grund av dålig hållning eller för långt stillasittande. 

För att förbättra ergonomin när du tittar på TV så finns det flera knep du kan använda för att främja en god hållning. Det första du bör göra är att säkerställa att TV:n eller skärmen är i en bra höjd, där toppen av skärmen är i ögonhöjd. Detta hjälper till att hålla huvudet och nacken i en neutral position där spänningar minskar. Det kan också vara bra att ta regelbundna pauser från TV tittandet och sträcka på benen då och då. Detta kan göra en stor skillnad där pauser kan hjälpa till att öka blodcirkulationen. 

Att vara medveten om hur du sitter och tänka på att avlasta nacken och huvudet kan hjälpa till att förebygga hälsoproblem som är kopplade till långvarigt stillasittande och felaktig hållning. Små förändringar i dagliga rutiner kan skapa en mer hälsosam och bekväm miljö när du ska titta på TV.

Skapa hälsosamma TV vanor 

När TV och streaming tjänster som Netflix är en central del för underhållning, är det viktigt att samtidigt ha hälsosamma vanor. Det kan vara bra att balansera TV tittandet med andra aktiviteter för att främja en hälsosam livsstil och vanor. Först och främst kan det vara bra att ha specifika tider som du tittar film och serier på. Sedan är det bra att inkludera lite rörelser när du tittar på TV. Du kan ta korta pauser, sträcka på dig eller gå omkring. Det finns många enkla övningar som kan hjälpa dig att sträcka på dig några minuter. En del människor tycker också om att använda en träningscykel eller gå band medans de tittar på TV. Detta kan vara ett bra sätt att inkludera motion och fysisk aktivitet i ditt TV tittande. 

Utöver ergonomin och ta korta pauser, kan det också vara bra att undvika att titta på TV sent på kvällen precis innan du ska sova. Ljuset från TV:n eller skärmar kan vara störande för ögonen och sömnen. Innan du ska sova kan du istället ägna dig åt avslappnande aktiviteter som läsning, meditation eller ljudbok. 

Att skapa hälsosamma TV vanor för att främja en god livsstil är viktigt. Genom att sätta gränser, tänka på ergonomin och undvika sent TV tittande kan du njuta av TV tiden på ett mer hälsosamt sätt. Tänk också på att balansera din tid mellan skärmen och andra aktiviteter. 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.