Så arbetar du effektivt hemifrån

Sponsrat.
Foto: Andrew Neel

SPONSRAD AV CV-MALLEN.SE. Dagens moderna arbetsmarknad innebär allt fler arbeten som kan utföras på distans. Den digitala tekniken med verktyg som Skype och Zoom har förenklat distansarbete ytterligare. Idag frilansar många från sina hem och utför arbeten åt företag runt om i världen, till exempel inom områdena översättning, copywriting, design och programmering.

Det är bekvämt att arbeta hemifrån, men det för också med sig en del utmaningar. Många upplever att det är svårt att fokusera, koncentrera sig och få mycket gjort i hemmet. Kanske finns det disk som borde tas om hand, kläder att tvätta eller städning som inte har blivit gjord. Risken att hamna framför TV:n finns alltid där.

Så hur är det möjligt att skapa förutsättningar för effektivt arbete hemifrån? Det tittar vi närmare på i den här artikeln. Det finns nämligen en hel del du kan göra för att underlätta för dig själv, så att du får riktigt mycket gjort!

Skapa ett kontor i hemmet

Det absolut viktigaste och mest grundläggande är att skapa en egen hörna någonstans i hemmet som är helt dedikerad till ditt arbete. Du behöver ett eget hemmakontor. Det behöver inte vara ett eget rum – men om du har möjlighet att stänga om dig är det såklart en fördel. Särskilt om du har familj och barn.

Inred ditt hemmakontor på ett trivsamt och inspirerande sätt. Se till att du har allt du behöver: en laptop, papper och penna, högtalare, fina växter, inspirerande utsikt – vad än du vet hjälper dig att fokusera och arbeta effektivt.

Ge dig ut och nätverka

Ingen orka sitta framför datorn varje dag från 8 till 16. Du behöver variation i ditt arbete för att trivas och få mycket gjort! Därför är det viktigt att ge sig ut då och då och träffa andra som arbetar med liknande saker som du.

Leta upp nätverksträffar, meet ups, konferenser, utbildningar och annat som kan ge dig nya kunder och som kan inspirera. Med variation i ditt arbete kommer det bli lättare att fokusera de dagar du behöver sitta hemma.

Nya kontakter kan dessutom leda till nya jobbmöjligheter. Se till att du har med dig ditt visitkort och kanske ett personligt brev om du skulle stöta på en potentiell arbetsgivare som du blir intresserad av. För att veta hur du ska skriva ditt personliga brev kan du titta närmare på ett personligt brev exempel.

Be att få feedback från din chef

Om du inte frilansar, utan är anställd och har en chef eller teamledare som arbetsledare så fråga honom eller henne om feedback. Tycker din chef eller teamledare att du arbetar effektivt? Hur anser han eller hon att du kan förbättra ditt arbete? Att lyssna på sin arbetsledares råd är ett utmärkt sätt att lära sig bli mer effektiv.

Var noggrann med hur du använder tiden

För de flesta är det förmodligen bäst att arbeta vanlig kontorstid även om arbetet inte kräver det. Att ha en särskild tid varje dag som du avsätter för arbete ger struktur och ordning som skapar effektivitet. Då slipper du planera varje dag för sig – du vet vad som gäller direkt när du kliver upp på morgonen och kan sätta igång med detsamma.

Lär känna dig själv och vad du behöver

Som vi har sett finns det massor av åtgärder du kan vidta för att bli effektiv när du arbetar hemma. Allt passar inte alla, men du kanske har fått något tips som du kan ta till dig av.

Lär känna dig själv och vad just du behöver för att bli så effektiv som möjligt!

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.