Många svenskar glömmer att ansöka om visum när de ska på semester

Sponsrat.

I och med att coronapandemin har lättat en aning och i takt med att den globala vaccinationen har ökat så har många länder nu öppnat upp för besök från turister igen. Med alla nya reglementen kring PCR-test och vaccinationspass är det lätt att man glömmer någonting som är minst lika viktigt – visumet.

Vi svenskar älskar att åka på semester. Många av hos har privilegiet att en eller några gånger om året bege oss ut i världen för att upptäcka nya kulturer och nya platser. Med tanke på klimatet och bristen på sol här hemma är det dessutom lätt att förstå att vi gillar att bege oss till lite varmare breddgrader. När coronapandemin slog till våren 2020 var det många av oss som kände längtan efter att få komma bort växa sig starkare och starkare för varje dag som gick.

Tack vare vaccination och minskande global smitta är det äntligen möjligt för oss att återigen bege oss ut på resande fot. Det behövs numera covid-relaterade intyg för att få tillträde till många länder, men en sak som har förblivit detsamma som innan pandemin är visumet.

Det har länge varit en krånglig process att skaffa sig ett visum med samtal och blanketter som behöver fyllas i. Tack vare att man nu kan ansöka om visum online har processen blivit otroligt mycket enklare och strömlinjeformad. Du får sedan en PDF-fil när ditt visum har godkänts och behöver således inte  hålla på och krångla med olika papper vid passkontrollen, utan kan enkelt och smidigt ha med dig ditt visum på telefonen

Innan du bokar din biljett

Kanske är det dags för dig att äntligen besöka ditt drömresemål efter att restriktionerna har lättat. Oavsett var du ska åka är det viktigt att läsa på vad som gäller vid inresa till ditt resmål. Ska du resa inom EU behövs självklart inget visum, utan där räcker det med en traditionell ID-handling.

Vilka corona-relaterade regler gäller? Vad behöver jag kunna visa upp innan jag får tillstånd att bege mig ut i landet och upptäcka? Allt detta är viktigt att ha koll på innan du reser då det ofta inte går att hjälpa dig på plats om du har glömt något viktigt dokument eller dylikt.

Många glömmer bort att ansöka om visum

På grund av att vi svenskar ofta är vana med att resa inom EU där man inte behöver visum är det väldigt vanligt att vi glömmer att ansöka om visum när vi ska ut och resa till lite avlägsnare resmål.

Detta leder ofta till stress då man kanske sitter med en bokad biljett om 2 veckor, men inser att man inte har ansökt om ett visum. Handläggningstider för visum är ofta på några veckor, vilket kan leda till att man inte kan bege sig iväg på sin semester. Om visumet mot förmodan skulle bli godkänt snabbare så hade man ändå undvikit  en hel del gråa hår genom att ansöka om sitt visum i tid.

Vad är ett visum?

Ett visum är tillstånd att vistas i ett land under en bestämd tid. Visum är latin och betyder “har sett pappren”. Visum finns i många olika slag men det som är relevant för oss svenskar brukar vara ett turistvisum.

Ett turistvisum ger dig som turist rätten att vistas i ett land, oftast mellan tre och sex månader. Det ger dig däremot inte rätten att arbeta utan utfärdas enbart till människor som ska turista för att sedan lämna landet igen.

När behöver jag ett visum?  

Nästan alla länder utanför Europa kräver visum. Länder såsom USA, Kanada, Australien, Vietnam och andra länder i Asien kräver visum vid inresa. Vissa länder som förlitar sig mycket på sin turistnäring, såsom Thailand kräver dock inget visum så länge man inte ska stanna i landet i längre än 30 dagar.

Men alla länder har olika regler och du behöver därför se till att göra din hemläxa. Om ditt resmål kräver visum vid inresa kan det vara en mycket god idé att börja processen med att skaffa ett visum samtidigt som du bokar din flygbiljett. Det är alltid ditt eget ansvar att se till att du har alla nödvändiga papper för att bli insläppt i landet som du ska åka till.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.