Hur du hittar en ytterdörr som passar dig och dina behov

Sponsrat.

En dörr är en viktig del av en anläggning, oavsett om det är en dörr till ditt hus, en dörr till ditt kontor eller helt enkelt dörren till en byggnad. Det är ett element som gör att vi smidigt kan ta oss från en punkt till en annan, och därför är det viktigt att hitta en dörr som passar dig och dina specifika behov.

Det finns många typer av dörrar att välja mellan…

… och därför bör du uppmärksamma och lära dig om olika typer. Varje typ har en utmärkande egenskap beroende på dess användningsområde, och det är extra viktigt att välja rätt slags dörr om du letar efter en eller flera ytterdörrar, då denna typ utstår extra mycket slitage. En ytterdörr smyckar din bostad såklart, men den utsätts även för en mängd olika vädertyper.

Att tänka på vid val av en ytterdörr

Ytterdörrar måste vara tillräckligt bra för att kunna motstå vind, regn och extrem hetta, men ändå se fina ut för att kunna göra ett gott första intryck. Tyvärr är det inte så lätt att hitta den perfekta dörren som möter alla dessa behov. Många gamla dörrar är gjorda av trä, vilket som kan spricka och skadas efter många års användning. Ståldörrar håller lite bättre, men inte för evigt då ytan på vissa ståldörrar långsamt skalas av.

Oavsett om du bara vill ha en ytterdörr som är hållbar, eller en som faktiskt också ser snygg ut- så finns det många alternativ på marknaden. Det finns trädörrar som klarar sig bättre än de gamla, traditionella, samtidigt som det finns dörrar tillverkade av stål och glasfiber som håller bättre, men som också kostar lite mer.

Trädörr vs stål, fiberglas och aluminium

Som du säkert redan förstått finns det mer än bara ett slags material att välja mellan. Trädörrar är de vanligaste, tack vare dess smidighet och snygga utseende. Du kan välja mellan olika nyanser som ek, mahogny, lönn, gran och tall. Det är ett billigt alternativ, men livslängden är tyvärr inte alltid så lång då trä lätt skadas efter års användning.

En dörr gjord av stål är nog det bästa alternativet om du prioriterar hållbarhet. Det är ett starkt material som håller i längden, men det kan uppstå bucklor på ytan om den utsätts för hårda slag. Ståldörrar är relativt billiga också, men det kan argumenteras att de inte är lika attraktiva som dörrar i t.ex. trämaterial.

Fiberglas-dörrar håller sig länge och klarar betydligt mycket. Det är ett smart val för dig som lever i ett land med ett fuktigt klimat. Fiberglas-dörrar fås också i flera färger som kan liknas med dem i trä, och du kan även få många snygga detaljer till dörrarna som t.ex. träkanter. Priset för dessa slags dörrar är dock lite maffigare än de ovan nämnda, men bör ändå övervägas.

Den sista blir aluminiumdörren, som erbjuder en emaljfinish som aldrig rostar eller behövs målas om. Detta är dock den dyraste typen, men som du säkert förstår klarar sig en rejäl lång tid och därför är den mest prisvärda i längden!

Så vilket material är bäst, och vilken dörr ska jag välja?

Tja, det är ju upp till dig och dina preferenser. Den bästa ytterdörren ska ju kunna kommunicera en sofistikation och snygg still, kännas som en säkerhet för dig samtidigt som den ska göra dina grannar smått avundsjuka. Du ska tänka på att din ytterdörr ska kunna isolera ditt hem och även bidra till att sänka kostnaderna på dina energiräkningar, och därför är det viktigt att välja det absolut rätta materialet.

Ovan har vi listat de material som finns på marknaden idag. Sammanfattningsvis så kan man säga att det snyggaste materialet faktiskt är trä, men denna dörr kan behövas bytas ut efter års användning, och då är den ju inte så prisvärd. Stål är generellt motståndskraftigt och har ett bra värde om man talar om isolering. Detta material kan även målas så att det ser lika elegant ut som en trädörr. Stål är inte lika starkt som t.ex. glasfiber, som nog är det mest hållbara materialet, men till en dyrare peng.

Det finns många saker att tänka på, men vi hoppas att du lyckats förstå dig lite bättre på de olika materialen och vågar köpa en ytterdörr som du känner dig säker och bekväm med!

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.