Fotbolls-VM i Qatar – en snabb genomgång

Sponsrat.
Foto: Fauzan Saari (Unsplash.com)

När den här texten författas så är det bara några veckor till att den första matchen i Fotbolls-VM i Qatar blåses igång.Fotbolls-VM är ett enormt spektakel och finalen tenderar att ha över två miljarder tittare runtom i världen och även om Sverige inte har lyckats kvalificera sig till turneringen så finns det fortfarande gott om anledningar att titta på matcherna. 

Fotbolls-VM bjuder alltid på matcher som är oerhört underhållande och som det går att minnas tillbaka på. Även om det här är ett VM som inte kommer att likna någonting annat som vi tidigare har sett så kan man lita på att fotbollen trots allt kommer att vara underhållande och minnesvärd. I den här texten kommer du att kunna ta del av en snabb genomgång kring olika saker som kan vara bra att ha koll på innan de första matcherna visslas igång.

Vilka lag är favoriter?

När det kommer till att försöka bilda sig en uppfattning kring vilka lag som har störst chans att ta sig riktigt långt i turneringen så är det klokt att vända sig till VM 2022 odds för att bilda sig en uppfattning. Spelbolagen tenderar nämligen att ha rätt bra koll på just detta och man kan genom oddssättningen ofta bilda sig en rätt bra bild över hur förutsättningarna ser ut. Om man tittar på spelbolag runtom i världen så tror de allra flesta att Brasilien kommer ta hem hela turneringen, med Frankrike och England hack i häl. 

Var kan man titta på matcherna? 

Även om det är roligt att hänga med i rapporteringen kring hur det går i olika matcher så finns det ingenting som slår att se så många matcher som möjligt. Som tur är så är Qatar i en tidszon som inte är allt för långt ifrån vår egen, någonting som gör att de allra flesta matcher kommer spelas under sen eftermiddag och tidig kväll och det är därför enkelt att se många matcher. 

Matcherna är också lätta att komma åt. I Sverige så är det SVT och Cmore som sänder matcherna, någonting som gör att det är väldigt mer tillgängligt för hela svenska folket jämfört med om bara en betalkanal hade gjort det möjligt att se matchen. Om man vet med sig att man kommer vilja se så mycket som möjligt kan dock ett Cmore abonnemang vara värt att investera i, då deras studio ofta är snäppet bättre än hos SVT men man måste själv avgöra om man känner att den extra kostnaden är värt det.  

Arenorna 

En av de största problemen att lösa när Qatar blev tilldelat VM var arenafrågan. Även om det inte är ovanligt att värdnationer bygger en eller flera nya arenor i samband med VM så hade Qatar nästintill noll brukbara arenor till arrangemanget. Men detta problem är nu åtgärdat och idag står alla arenor färdiga att börja användas. Matcherna kommer att spelas på nio arenor runtom i landet, även om de allra flesta ligger i direkt anslutning till huvudstaden Doha. 

Så är turneringen upplagd 

Turneringen följer det traditionella upplägget som vi är vana att se i stora internationella fotbollsturneringar. Alla 32 lag som är med i turneringen har lottats in i åtta grupper. Inom gruppen så möter alla lag varandra en gång. Därefter så går de två bästa lagen ur en grupp vidare till slutspelet, medans lagen som kommer på de två sista platserna får lämna turneringen. I gruppspelet så kan matcher sluta oavgjort, men i slutspelet så måste en vinnare koras för att turneringen ska kunna gå vidare. 

Efter gruppspelet så fortsätter turneringen med slutspelet. Då får de som kom etta i sin grupp möta ett lag som kom två i sin grupp i åttondelsfinalerna. Därefter fortsätter vinnaren av varje match vidare till kvartsfinal, semifinal och slutligen finalen. Precis som vanligt i VM så kommer det också att spelas en bronsmatch. 

Allt detta betyder också att det är en oerhörd mängd fotbollsmatcher som kommer att spelas under en väldigt kort period. Några lag att hålla ett extra öga på förutom favoriterna kan vara både Danmark och USA. Danmark har gjort det oerhört bra i kvalspelet och har goda förutsättningar att ta sig riktigt långt i turneringen. USA har äntligen (för deras egen del) tagit sig tillbaka till VM och är ivriga att visa att de även på herrsidan platsar i den absoluta toppen av fotboll. 

Finalen 

Finalen kommer att gå av stapeln på söndagen den 18de December på Lohail Iconic Stadium i Qatar. Den här arenan är oerhört maffigt och imponerande och är kronjuvelen i hela det här mästerskapets arenabyggande. Även om finalen i VM alltid är en riktigt imponerande tillställning så kommer nog årets arrangemang vara olikt allting som vi har sett tidigare, men tiden får utvisa om fotbollen kommer att leva upp till det spektakulära evenemanget som vi kan komma att vänta oss. 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.