Återförtrollning för en stund

Scen & film.
The Magicians. Foto: Eric Milner

FANTASYLEK. Lev Grossmans internationella bestseller Magikerna har blivit tv-serie. Clemens Altgård sitter kvar under de första två säsongerna.

För fem år sedan recenserade jag Lev Grossmans Magikerna när denna första del i hans Magicians-trilogi utkom i svensk översättning. Jag konstaterade då att det rörde sig om ett slags Harry Potter för fullvuxna. Grossman har själv medgett att han inspirerats av J. K. Rowlings böcker, men han har också lånat från andra håll, inte minst från C. S. Lewis Narniaböcker. Men i Grossmans barnförbjudna lek med fantasygenren är huvudpersonerna inte barn utan collegestudenter, med allt vad det innebär i fråga om sex, droger och alkoholkonsumtion. Fast eftersom det handlar om fantasy studerar de för att utveckla sina magiska förmågor, ungefär som på Hogwarts.

När jag fick veta att Grossmans romansvit skulle bli tv-serie var jag först skeptisk, men det visade sig att seriens skapare Sera Gamble och John McNamara lyckas alldeles utmärkt med att ta till vara den speciella humor som finns i Grossmans romaner om de unga magikerna. Något som inte minst kommer till uttryck i dialogerna. Visuellt är det också tilltalande med välgjorda miljöer och specialeffekter.

Det finns så pass många intressanta och utvecklade gestalter i böckerna att dessa fungerar som ett utmärkt underlag för en längre tv-produktion. Efter två säsonger kan jag konstatera att tv-serien The Magicians fortfarande håller måttet, inte minst för att handfast realism kombineras med renodlad fantasy på ett balanserat vis. Därtill med ett fräscht inslag av ironisk distans.

Nu i vår har säsong 3 av The Magicians haft premiär på HBO Nordic och jag tycker fortfarande att det är engagerande att följa Quentin Coldwater (spelad av Jason Ralph), Julia Wicker (Stella Maeve) och de andra ungdomarna i en berättelse som bland annat handlar om att återerövra en magi som gått förlorad. Det gäller dock att ha ett visst barnasinne intakt, även om åtskilligt av det som skildras är barnförbjudet. Visst kan världen återförtrollas, om än bara för en stund, på tv-skärmen.

CLEMENS ALTGÅRD
clemens.altgard@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Clemens Altgård

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Scen & film

0 0kr