Kortleken – en del av vår kultur

Samarbeten.

Att spela spel har varit en del av människans kultur sedan länge och kortspel är ett av de mest brukade spelen världen över. Efter att ha utvecklats under århundraden har den fått den form den har idag med femtiotvå kort i fyra färger. Något som säkerligen har bidragit till att göra kortspel så populärt är att en enda enkel kortlek kan ge flera timmars underhållning. En kortlek tar liten plats men går att använda till oändligt många spel. Det går till och med att spela kort med sig själv. Vilka spel som är populärast har varierat genom historien och idag spelar vi gärna spel som bridge, poker och blackjack. Idag spelar vi också gärna kort online, på datorn eller i mobilen.

Klassiker flyttar ut på nätet

Ett av våra vanligaste kortspel är blackjack. Det spelas över i stort sett hela världen och här i Sverige kan det spelas ute på våra barer och nattklubbar. Idag spelas det också ofta online på nätcasinon. Blackjack online är ofta i form av olika varianter från USA och Europa där reglerna kan skilja sig något åt. Principen är dock alltid den samma, att sträva efter att dina kort kommer så nära tjugoett som möjligt utan att hamna över. Andra kortspel som är vanliga online är poker. Här i Sverige är vi vana vid att spela femkortspoker. Varianter som Chicago som spelas i flera omgångar är ett kärt sällskapsspel. Sen ska vi inte glömma att ta upp patiens, som också är ett av våra mest spelade. Det är många som fortfarande föredrar att lägga patiens med en riktig kortlek men idag är det också vanligt att spela det med hjälp av en app på telefonen. Många kommer nog också ihåg hur patiensen harpan var en del av Microsoft Office-paketet förut. Den som var med på den tiden minns att det kunde bli en hel del arbetstid som gick åt spelet. Just harpan är också en av de vanligaste app-spelen.

Olika trender

Kortspelets historia är lång och dunkel. Det troliga är att kortleken utvecklades i antikens Kina, med utgångspunkt i dominobrickor. Kortleken färdades sen sakta med handelskaravaner för att först hamna i Mellanöstern och sen nå fram till Europa under tidig medeltid. Det äldsta beviset som finns på kortspel i Europa är från 1370-talet och består av en skrift författad av munken Johannes Reinfelden. I den beskriver han en kortlek med femtiotvå kort i fyra färger. Spelkort finns också beskrivna i texter från ungefär samma tid i nuvarande Spanien. Det får våra historiker att dra slutsatsen att kortspel på den tiden var tillräckligt utspridda i Europa för att vara allmänt känd underhållning. Det har genom åren funnits många olika trender inom kortspel. I början av seklet var spelet gin rummy väldigt inne i Hollywood där filmindustrin växte fram. Senare under 1900-talet blir det bridge som alla vill spela. I början av det nya milleniet var det spel online som blev populärt när internet började bli tillgängligt för allt fler världen över.

Ordspråk och uttryck

Att spela kort är inte bara ett rent nöje utan det är också bra för att hålla hjärnan i trim. Det är även en social aktivitet som gör att du interagerar med andra människor. Detta är nog så viktigt för äldre som kanske inte alltid kan komma ut på fysiska aktiviteter, då passar kortspel utmärkt. Kortspel är idag så djupt förankrad i vår kultur att vi ofta använder oss av metaforer och referenser till spelkorten. Uttryck som att lägga korten på bordet eller att ha ett ess i rockärmen är vedertagna i vårt språk. Symboliken från kortspel återspelas också i populärkultur som musik och film. Vi har bland annat den amerikanska artisten Lady Gaga som hade en superhit med låten Pokerface. Ett annat exempel är låten Shape of my heart med Sting som lånat titel och strofer i texten från kortspelens värld. Inom filmens värld har vi ett lysande exempel i Bond-filmerna. Där kan vi ofta se hur filmens hjälte James Bond spelar kort mot sin ärkefiende. Symbolismen är då att så mycket mer än bara just den spelomgången står på spel.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.