Opulens kommer till Littfest

Redaktionellt
Magasinets chefredaktör Stefan Bergmark och förlagets litterära chef Hannah Ohlén Järvinen hittar ni vid Opulens bokbord

EVENEMANG. Årets Littfest i Umeå börjar på torsdag och håller på till lördag kväll. Opulens kommer deltar för första gången.

Littfest kallar sig Sveriges största litteraturfestival med sina 19 000 seminariebesök, 70 programpunkter och över 150 inbjudna gäster. För tredje året i rad har biljetterna nu sålts slut. Som tidigare år kommer huvuddelen av festivalen äga rum i Umeå Folkets Hus (Skolgatan 59), med de fyra parallella scenerna Idun, Studion, Äpplet och Tonhallen. På övervåningen finner ni Opulens bokbord med festivalpriser på vårt förlags samt medarbetares titlar samt tröjor, kepsar och tygkassar. Tre av våra medarbetare hittas också i programbladet.

Opulens förlags litterära chef Hannah Ohlén Järvinen deltar i ett samtal under lördagen (Äpplet klockan 12) med rubriken Förfallsteori, revolution och dialektik. En rubrik med anledning av tidskriften Fronesis kommande nummer som uppmärksammar att det i höstas var hundra år sedan den ryska revolutionen och att det i år är 50 år sedan studentrevolterna. Med teoretiker som Marx, Arendt och Jappe förs ett samtal om förfallsteori samt revolutionens väsen och dialektik. Medverkar gör också Johan Örestig, Carl Wilén och Charlotte Fridolfsson.

Opulens opinionskrönikör Anna Jörgensdotters nya roman Solidärer rör sig mellan Gävle och Spanien under 1930-talet och kretsar kring Ingemar, Conxa och Klara, vars liv förändras i grunden av det spanska inbördeskriget och kampen mot fascismen. Jörgensdotter tilldelades 2017 års Moa Martinsson-pris. Under rubriken Antifascism från Gävle till Spanien samtalar hon på lördag om litterärt hantverk och antifascism med tidskriften Provins redaktör Carl Åkerlund (Studion klockan 14.40).

Annelie Bränström Öhman är litteraturskribent i Opulens och professor i litteraturvetenskap vid Umeå universitet. Under Littfest medverkar hon på fredag (Studion klockan 11) i ett samtal med rubriken Att skriva sant med stil, ett samtal kring balansen mellan sanning och gestaltning i sakprosa. Den akademiska traditionen ställer krav på genomskinlighet, men hur rimmar det med stilens förförande? Går det att skriva såväl levande som sant, eller måste sanningen vara torftig och ängslig? Medverkar gör också Magnus Linton, Henrik Berggren och Moa Matthis.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Redaktionellt