Nu drar vi igång Opulenshösten!

Redaktionellt.
Klipp från när Opulens lanserades 2017

UPPTAKT. De seriösa medierna tappar mark och allt mer av det som sprids i nyhetsformat på nätet idag är förklädda högerextrema propagandasajter. Ett sätt att stödja kvalitetsjournalistik är att prenumerera på vår premiumtjänst, menar chefredaktör Stefan Bergmark som välkomnar till en ny Opulenshöst.

 

Metro, en gång världens största dagstidning, går i graven. Visst fylldes spalterna av snuttifierade nyheter och något tyngre än de enklaste av tyckarkrönikor stod inte att finna i den tunna tabloiden. Men Metros publicistik var trots allt oklanderlig.

Och den fyllde en viktig funktion i medielandskapet. I sin senaste helgkrönika berättar Sydsvenskas chefredaktör Heidi Avellan att när hennes äldsta son, uppvuxen i ett hem med fem morgontidningar i brevlådan, refererade till ”tidningen” så avsågs gratisblaskan han läste varje dag på bussen. Metro nådde ut till många, framförallt yngre, som annars inte skulle läst en dagstidning.

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

 

2018 läste endast 43 procent av befolkningen en morgontidning en genomsnittlig dag. Före 2008 låg siffran på över 70 procent år ut och år in. Självklart har det en hel del med nätets utveckling att göra att morgontidningarna tappar såväl läsare som annonsintäkter i en värld där Google, Facebook och Twitter kanaliserar nyhetsflödet. Men tekniken är inte problemet. Problemet är att vi nu har ett medielandskap där exempelvis en renodlad högerextrem sajt som Fria Tider, där nyhetsjournalistiken vilar på ett propagandakriterium, är större på nätet än en seriös aktör som Dagens Industri.

När vi för två år sedan startade Opulens var det på grund av kulturjournalistikens försvagade ställning i detta nya medielandskap. Vi är övertygade om att den fortfarande har en viktig funktion i demokratin. Opulens sysslar inte med nyhetsjournalistik utan är endast ett kompletterande media, en kultursida där dagskritik blandas med såväl samhällsjournalistik, som prosa och poesi. Få läser nog allt men förhoppningsvis kan många i alla fall hitta något som intresserar.

Vi vill nå ut till många och Opulens har därför inga betalväggar under vardagarna. Men sedan i våras ger vi också ut ett helgnummer som det går att prenumerera på. Det kostar 29 kronor i månaden och förutom artiklarna bakom betalväggen får man då tre månaders obegränsad och gratis tillgång till hela utbudet (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer från Draken Film. Streamingtjänsten som av teknikmagasinet IDG utsetts till 2019 års bästa streamingtjänst där bland annat Svt Play, Spotify och Storytel var andra nominerade.

Ett sätt att idag stödja svensk kvalitetsjournalistik är alltså att teckna en prenumeration på Premium Weekend som liksom vardagsutgivningen nu återupptas efter vårt sommaruppehåll. Välkomna till en ny höst med Opulens!

STEFAN BERGMARK
info@opulens.se

 

Stefan Bergmark är chefredaktör för Opulens. Norrlänning men sedan sekelskiftet bosatt i Malmö. Stefans yrkesmässiga bakgrund är från olika fanzines, tidskrifter samt oberoende medier och som frilansjournalist har han främst skrivit åt dagstidningarnas kultursidor. Stefan har också varit redaktör för ett par böcker samt fått tre antologier med krönikor utgivna. Mer om och av Stefan Bergmark: www.stefanbergmark.se

Det senaste från Redaktionellt

god jul, opulens

”God jul!”

HELGERNA. Till skillnad från tidigare år håller vi inte stängt över jul
Sommar trevlig sommar

Glad midsommar!

SOMMARLEDIGT. I vanlig ordning tar redaktionen sommarledigt, men vi kommer ändå att
Glad Påsk! Montage: Opulens.

Glad påsk!

STÄNGT. Opulens redaktion har tagit ledigt och är tillbaka tisdagen den 11
0 0kr