En kultursida för hela landet

Redaktionellt.
Istället för en gratistidning utan kultursida gör Opulens redaktion en kulturtidning som är gratis (foto: Jimmy Seiersen)

KULTURJOURNALISTIK. “Vi har sedan starten i våras successivt ökat publiceringstakten och nu producerar vi en daglig kultursida”, skriver Opulens chefredaktör Stefan Bergmark.

”Det bor fler kulturjournalister på Erstagatan på Södermalm i Stockholm än i hela Småland”, skrev Hallpressens kulturchef Anders Rydell för en månad sedan. När sedan tidningen Fokus häromdagen presenterade en lista över kultursveriges 75 mäktigaste var den inte bara helt dominerad av stockholmare. De fyra kulturredaktörer som fanns med var förstås också baserade i huvudstaden.

Att de fyra mäktigaste tidningsredaktörerna inom kulturjournalistiken jobbar på så kallad riksmedia är naturligtvis inget konstigt. Problemet är bara det där med ”så kallad”. För två av dem, Björn Wiman och Åsa Beckman, är kulturchef respektive biträdande sådan för Dagens Nyheter. En tidning som visserligen har ambitionen att vara angelägen utanför Stockholm men inte har någon större spridning utanför huvudstaden.

Och medan DN, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen ändå fortfarande håller kulturjournalistikens fana högt har tidningarna ute i landet mer eller mindre kastat in handduken. I många fall har kultursidan, i den mån den fortfarande existerar, integrerats med nöjesjournalistiken där författarporträtt och evenemangsrapporter emellanåt kryddas med någon pliktskyldig litteraturrecension. Den traditionella dagstidningens andra opinionsbildande avdelning, efter ledarsidan, mår helt enkelt inte bra.

När vi i våras lanserade Opulens var det detta tomrum vi siktade på att fylla. Vi kallar det för ett nätmagasin men vår ambition är att göra en angelägen kultursida utlyft från just den traditionella dagstidningen och för alla som idag saknar en sådan. Sedan starten har publiceringstakten ökat successivt och nu producerar vi en kvalitativ, törs jag påstå, kultursida varje vardag.

Denna vecka har vi också installerat ett nytt nyhetsbrev som levererar de senaste artikellänkarna fem morgnar i veckan. Teckna gärna en prenumeration i högerspalten på vår förstasida. Liksom alla artiklar på Opulens.se är det alldeles gratis.

STEFAN BERGMARK
info@opulens.se

 

Stefan Bergmark är chefredaktör för Opulens. Norrlänning men sedan sekelskiftet bosatt i Malmö. Stefans yrkesmässiga bakgrund är från olika fanzines, tidskrifter samt oberoende medier och som frilansjournalist har han främst skrivit åt dagstidningarnas kultursidor. Stefan har också varit redaktör för ett par böcker samt fått tre antologier med krönikor utgivna. Mer om och av Stefan Bergmark: www.stefanbergmark.se

Det senaste från Redaktionellt

god jul, opulens

”God jul!”

HELGERNA. Till skillnad från tidigare år håller vi inte stängt över jul
Sommar trevlig sommar

Glad midsommar!

SOMMARLEDIGT. I vanlig ordning tar redaktionen sommarledigt, men vi kommer ändå att
Glad Påsk! Montage: Opulens.

Glad påsk!

STÄNGT. Opulens redaktion har tagit ledigt och är tillbaka tisdagen den 11
0 0kr