De vann Sveriges största novelltävling

Redaktionellt.
Paolo Nobis Sandén, förstarpristagaren av Sveriges största novelltävling (foto: Privat)

VINNARNA. Sveriges största novelltävling är avgjord. Förstapristagaren heter Paolo Nobis Sandén och juryn hyllar hans novell för den ”humoristiska blicken, det oväntade perspektivet och det tykna språket som gör det här till en historia vilken det slår gnistor kring.” En intervju med av förstapristagaren hittas här och hans novell här.

Juryn: Lina Wolff (Författare), Åsa Foster (Författare), Paul Nilsson (Poet och projektledare Ekström & Garay), Carolina Thelin (Redaktör Prosa & poesi-avdelningen Opulens), Christer El-Mochantaf (Chefredaktör GT), Sanna Wikström (Nyhetsredaktör GT), Emma Lefdal (Kommunikationschef Sparbanken Syd), Lovisa Åkesson, (Nyhetschef Kvällsposten) och Maria Rydhagen, (Chefredaktör Kvällsposten).

Opulens och Ekström & Garay förlag utlyste, i samarbete med Göteborgs-Tidningen, Sparbanken Syd och Kvällsposten, i höstas tävlingen med en prispott på 50 000 kronor. Tävlingen var öppen för alla och över 600 bidrag skickades in.

– Det är fantastiskt roligt att så många har skickat in sina noveller och se att tävlingen bara växer år efter år,  säger tävlingens projektledare Paul Nilsson.

Tio vinnare har nu korats vilka kommer att publiceras i de medverkande tidningarna samt i en antologi. Ett porträtt på förstapristagaren kommer liksom hans novell ”Iris Cooler-son” att publiceras på Opulens redan imorgon lördag.

Första plats, och 35 000 kr, går till Paolo Nobis Sandén för hans novell ”Iris Cooler-son”. Juryns motivering till förstaplatsen lyder: “En kaxig och utmanande novell om en ung människa som hittar sätt att överleva i en värld som befolkas av oförstående vuxna. Den humoristiska blicken, det oväntade perspektivet och det tykna språket gör det här till en historia som det slår gnistor kring.”

Andra plats, och 10 000 kr, tilldelas Andrea Malesevic novell ”Gränsen” med motiveringen: “En angelägen och engagerad gestaltning av flyktingens söndertrasslade tillvaro. Relationen mellan mor och dotter och de omgivande förhållandena på ett flyktingläger skildras med en inlevelse som låter läsaren röra vid moderns uppgivenhet och förhoppningar.”.

Tredje plats, och prispengar på 5 000 kr, tog Cornelia Dymling Almén för novellen ”Vasen”. Juryns motivering lyder: “En utsökt och starkt berörande novell om två sörjande människor som finner varandra av en slump. Författaren lyckas på ett djupt inkännande sätt gestalta hur man som människa i sorg kan bli hjälpt av en annan människa i sorg. En pärla av människokännedom och värme.”

På gemensam fjärdeplats finner vi Martin Bergén, Karin Blennermark, Mia Bäck Ljunggvist, Linnea Enström, Matilda Glatz, Sofia Tano och Kersti Vikström. De tio vinnande bidragen kommer att publiceras i en antologi som ges ut av Ekström & Garay samt i kulturmagasinet Opulens, Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten i sommar.

Juryn: Lina Wolff (Författare), Åsa Foster (Författare), Paul Nilsson (Poet och projektledare, Ekström & Garay), Carolina Thelin (Redaktör, poesi och prosa-avdelningen, Opulens), Christer El-Mochantaf (Chefredaktör, GT), Sanna Wikström (Nyhetsredaktör, GT), Emma Lefdal (Kommunikationschef Sparbanken Syd), Lovisa Åkesson, (Nyhetschef Kvällsposten) och Maria Rydhagen, (Chefredaktör Kvällsposten).

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Redaktionellt

god jul, opulens

”God jul!”

HELGERNA. Till skillnad från tidigare år håller vi inte stängt över jul
Sommar trevlig sommar

Glad midsommar!

SOMMARLEDIGT. I vanlig ordning tar redaktionen sommarledigt, men vi kommer ändå att
Glad Påsk! Montage: Opulens.

Glad påsk!

STÄNGT. Opulens redaktion har tagit ledigt och är tillbaka tisdagen den 11
0 0kr