Nyskrivet #4: ”Råsegel”

Prosa & poesi.
Montage: C Altgård / Opulens. Grundbild: Pixabay.com

LYRIK. Under Opulens julledighet har vi glädjen att presentera nyskrivna dikter av vår medarbetare Carsten Palmer Schale. Detta är den fjärde dikten i en svit bestående av tio.

Carsten Palmer Schale föddes i Göteborg 1953, där han också växte upp, utbildade sig och blev gift ett par gånger. Som den urgöteborgare han är bor han idag i Hälleviksstrand på sydvästra Orust i Bohuslän. Han är i botten kemist och filosof, men främst sociolog, och har – de akademiska skrifterna inräknade – gett ut en mängd verk, varav ett halvt dussin diktsamlingar. På nätet har Palmer Schale publicerat ungefär 400 dikter och över 250 essäer i olika tidskrifter och magasin (på Opulens över 100). Hans första dikt gick i tryck i tidskriften Horisont 1974, därefter har han medvetet försökt sig på olika sätt att skriva och idag handlar det mest om korta och komplexa dikter. Just nu arbetar han på en monografi om Kant, en essäsamling och en ny diktsamling.

Under Opulens julledighet kommer vi lägga upp ett antal nya dikter av Palmer Schale. De är, som han säger: “ett försök att redovisa en mänsklig utveckling, med en synnerligen väsentlig ambition att skriva i skikt; dvs: på ytan lättläst; på djupet mer svårläst”.

CAROLINA THELIN

 

RÅSEGEL

Slöjor av dimmor över färjelägets kajer.
Blommorna trotsar vintern.

Träden, husen och klipporna reser sig
som morbröder från råseglens däck.

Fönstren har inte tvättats på många år.
Därför känner ingen till det kustlandskap
som finns där bakom.
Det med byar, regn och klippor. Det med
tomma dukar och urdruckna glas.

Men minnena
tog sig ut och in genom skorstenen för att
beskära träden och sätta sig vid borden.

CARSTEN PALMER SCHALE
info@opulens.se

Det senaste från Prosa & poesi

0 0kr