Littestraden: “Nocturne”

Prosa & poesi.
Omslaget till "Nocturne".
Omslaget till “Nocturne”.

MUSIK/DIKT. Idag presenterar vi kompositören och låtskrivaren Teodor Wolgers singel Nocturne tillsammans med hans dikt som bär samma titel. Singeln är skapad i samarbete med den Berlinbaserade kompositören och pianisten Felix Rösch.

Den svenska kompositören, producenten och låtskrivaren Teodor Wolgers började studera klassiskt piano när han var 14 år. Åtta år senare blev hans stycke Dreams framfört på Berwaldhallen i Stockholm. Några år senare har han hunnit etablera sig som neoklassisk artist, pianist och kompositör. 2021 släppte Wolgers sitt debutalbum Distractions In A Capitalist World – ett konceptalbum som ifrågasätter strukturerna och människans tillstånd i den moderna kapitalismens era. Under 2022 komponerade Wolgers musik till dokumentärfilmerna Black Angels och Längtan till Áhkká och skrev och producerade musik i TV-produktioner som Young Royals och The Playlist. Du kan ta del av Wolgers konstnärskap på bland annat hans hemsida, Spotify och Instagram.

Wolgers kommande album heter Dialogues och är planerat att släppas den 19 maj. Det är inspirerat av hans diktsamling Verkförklaringar. På albumet medverkar bland annat Sara Parkman, Beer Garden, Niklas Paschburg och Fejká. Alla spår är tolkningar av konstnären René Magrittes surrealistiska konstverk. Tanken är att släppa fyra till fem singlar fram till det kommande albumet.

Nu har vi den stora äran att presentera Wolgers första singel Nocturne tillsammans med dikten i både engelsk och svensk version. Singeln är skapad i samarbete med den Berlinbaserade kompositören och pianisten Felix Rösch. Nocturne inspirerades av en Magritte-målning där en fågel flyger bort från en brinnande byggnad. Kriget i Ukraina hade just brutit ut och deras tolkning av konstverket kretsar kring rörelse och flykt.

CAROLINA THELIN

 

nocturne

the nocturne
composed
by the inner cello
trying to make itself heard

on the edge of the stage
above the roaring sea

a tapestry
a burning house
whose ashen tongues
scares the bird to flight

 

nattens musik

nattens musik komponeras
av din inre cello
som försöker göra sig hörd på
scenkanten framför ett stormande hav
där en gobeläng
täcker den vänstra halvan
av ett hus vars aska försätter
en fågel på flykt

 

<b>TEODOR WOLGERS</b><br/>info@opulens.se
TEODOR WOLGERS
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Prosa & poesi

0 0kr