Gunnar Lundin: ”I morgonväkten”

Prosa & poesi.
Gunnar Lundin, aforismer, prosalyrik,
Illustration: Opulens.

PROSALYRIK. Gunnar Lundin har vid flera tillfällen medverkat i Opulens med texter i aforistisk stil som kombinerar en essäistisk metod med ett prosalyriskt uttryck. Nu kan vi presentera hans senaste alster ”I morgonväkten”.

 

I MORGONVÄKTEN

Det finsk-ryska-orientaliska hos Saarikoski: tidningar och sju cigarretter till frukost; långsamt klä sig inför en resa. Vänta. (”Tålamod” är ett västerländskt ord för oss som alltid har ett mål i sikte.) Kontra det amerikanskt-svenska (Mia Berner, hustrun: Framåt!). Grekland (dess orientaliska sida) kontra Rom.

 

Tussilago i dikeskanten
Vincents skor

 

Muslimer som tror att vårt öde är förutbestämt. – Den cancersjuke kung Husseins leende i Camp David under förhandlingarna mellan PLO (Palestina) och Israel.

 

Karen Blixen: kikuyuernas ”levnadskonst”. Beredskapen inför det oväntade (begreppet ”oväntat” tycks inte finnas!) Gudarna har en nyckfull och outgrundlig natur.

Kikuyuerna begraver inte sina döda utan låter kropparna ligga ute i naturen. Varför ser vi aldrig en död fågel i skogen? Vart tog den vägen?

    Den sitter och sjunger i ett träd.

 

Lycka. Natt. Kamp!

 

Du ska se
sången hinner ifatt dig
om du skyndar vidare

 

ANVÄND DENNA! GUNNAR LUNDIN info@opulens.se
GUNNAR LUNDIN
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Prosa & poesi

0 0kr