”Alla ni gärningsmän” – del 3

Prosa & poesi
Alla-ni-gärningsmän Lejla-Zakić
Lejla Zjakić. Collage: C Altgård / Opulens. Teckningarna i bilden har gjorts av Lejla Zjakić.

ANDRA VÄRLDSKRIGET. Under årets sista veckor publicerar vi den tecknade serien Alla ni gärningsmän av Lejla Zjakić. Serien handlar om partisantjejen Lepa Radić, som stred mot nazisterna i nordvästra Bosnien. Detta är den tredje delen. Vladan Lausevic har gjort översättningen till svenska. 

 

Övre rektangeln: KOZARA, NOVEMBER 1941

45.000016, 17.000011

Det första angreppet mot Kozara-upproret ägde rum 1941. Lepa var där, med all sin styrka och sina unga visioner. Med tro på sitt mångfaldiga land och dess befolkning, uthärdade hon den kalla bosniska vintern, blod, svett, och det hårda tyska språket.

Nedre  rektangeln: Under angreppet arresterade ustasjas Lepa och alla andra medlemmar i Radić-familjen. De placerades i det gamla Gradiškafängelset i Jasenovac – ett förödande koncentrationslägers-komplex, styrt av den fascistiske djävulen Pavelić.

Ustasja begick många brott – mördade och massakrerade på flera olika sätt: med eldhandvapen (pistoler, gevär, kulsprutor och maskingevär), kalla vapen (knivar, stenar, yxor, stänger, hammare, trä- och järnspikar, träpålar och käppar). De begick även mord genom hängning, bränder (såväl döda och levande brändes), utsvältning, exponering för smittsamma sjukdomar, törst och hårt fysiskt arbete.

Lepa och Vladet torterades under 20 dagar, men blev därefter frisläppta med olaglig hjälp från partisanernas sympatisörer.

Efter att ha lämnat fängelset den 23 december 1941, tillsammans med sin syster Dara, blev Lepa soldat i den sjunde partisan-divisionen i den andra Krajina-enheten. Hon var sjukvårdare i divisionen, sedan granskare vid en ungdomskurs i byn Lamovita, nära Kozara, och aktivist i Prijedor-området. I slutet av maj 1942 blev hon antagen som medlem i det jugoslaviska kommunistförbundet.

Rutan med den äldre partisanen:  – På grund av ditt enorma arbete och uppvisade engagemang har vi beslutat att skicka dig till området Grmeč för att utföra politiskt arbete.

 

BERGET GRMEČ, MAJ 1942

44.672802, 16.450858

Hon fann sig snabbt i den nya omgivningen, och blev snart medlem i Jugoslaviska Kommunistpartiets lokalkommitté i Srednji Dubovik, nära Bosanska Krupa. På grund av sin ödmjukhet och sitt utomordentliga uppförande, blev hon snabbt älskad och uppskattad av människor. Lepa var outtröttlig i sitt arbete, hon organiserade ungdomskonferenser på landsbygden, talade till folket om broderskap och enighet, om deras garanterade seger, och om den nationella befrielsearméns heroiska kamp.

Lepa hade god förmåga att organisera ungdomar för gemensamt skördearbete och insamling av säd i närheten av fientliga positioner i byarna runt Bosanska Krupa, Gornji Petrovići, Ostružnica och Badići. Och hon visade ett exceptionellt mod i partisan-aktionerna i Bosanski Novi, Krupa, Čađavica och Otok, där hon deltog som stridande. Det fanns nästan ingen betydelsefull händelse i Grmeč där Lepa inte deltog.

Övre rutan – konferensen:  – Lepa, vi är hedrade att ha dig som medlem i partiets lokalkommitté.

Nedre rutan: ”DÖD ÅT FASCISMEN, FRIHET ÅT FOLKET”

 

JASENICE, JANUARI 1943, MÖTE MED OCH TAL AV JOSIP BROZ TITO

44.80156, 16.25857

Vänstra rutan:  – Människorna i Bosanska Krajina har inte blivit vilseledda av chetnik-soldater (serbiska ultranationalister) att rikta sitt hämndlystna hat emot hela den kroatiska och muslimska befolkningen, utan tvärtom, de visste mycket väl hur man skulle skilja ustasja-skurkar från resten av den oskyldiga världen, precis som de visste hur man skulle skilja chetnikerna från sanna serbiska patrioter. Hatet växer dagligen i Krajina-kämparnas hjärtan, men bara mot befolkningens verkliga fiender, mot de italienska och de tyska ockupanterna, mot de blodtörstiga ustasjas och de hatade chetnik-förrädarna.

Nedre högra rutan : – Jag är övertygad om att i denna stora nationella befrielsekamp, där de mest ärorika sidorna i vårt folks historia skrivs, kommer Bosanska Krajina, med folkets armé och bakgrund, att göra sitt bästa för att bringa denna stora kamp till sin slutliga seger.

LEJLA-ZJAKIĆ-info@opulens.se
LEJLA ZJAKIĆ

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Prosa & poesi

Sju korta dikter

HAIKUINSPIRERAT. Idag är vi glada över att få presentera dikter av Love