Vinst är något att vara stolt över

Krönikor/Samhälle.

VÄLFÄRDSVINST. Att producera något som någon annan är beredd att betala för är fint. Det betyder nämligen att man bistår med något som en annan människa behöver och vill ha. Om man dessutom kan få en ekonomisk marginal efter att skatter, avgifter och administrativa kostnader är betalda innebär det att man kan spara eller investera.

Var och en borde inse att sparande och investeringar behövs för att klara förändringar och för att utveckla en verksamhet.

Därför är förslaget om vinsttak just för skolor och omsorg är så urbota dumt.
Utbildning av våra barn och omhändertagande av våra äldre brukar de flesta hävda är det vi uppskattar mest av allt. Det är också därför kommunerna lägger så många miljarder kronor på detta. Offentlig konsumtion av nyttiga tjänster helt enkelt.

Men nu väljer S, Mp och V att lägga krokben för alla privata skolor och omsorgsföretag. De rödgrönas förslag kommer i praktiken att innebära att välfärdsföretagen får stänga, eftersom de inte kommer ha en buffert för oförutsedda händelser såsom att barn flyttar, har särskilda behov eller annat som spräcker årsbudgeten. Särskilt mindre bolag kommer att få det svårt att överleva. Vad det betyder för de hundratusentals barn som går i skolorna verkar partierna inte bry sig om. Inte heller om alla de lärare som trivs och gör ett bra jobb där.

Fast frågan är om de rödgröna ens själva tror att deras plan kommer att gå igenom. En betryggande majoritet av riksdagen säger nämligen nej till vinsttak. Istället handlar det om signalspråk och en vilja att sätta dagordningen i valrörelsen. socialister av olika schatteringar önskar tala om ”vinstjakt i välfärden” istället för kvalitet och långsiktighet. Det är inte seriöst. Snarare är det att betrakta som populism.

För vem tror att offentlig verksamhet inte behöver göra ett visst överskott för att klara svängningar i konjunkturen och satsningar på vidareutbildning av personal, renovering av byggnader och så vidare? Överskottsmål i den egna verksamheten vet styrande Socialdemokrater innerst inne att de behöver. För handen på hjärtat, skulle de vilja ha överskottsförbud i kommunerna?

Och varför stanna vid att begränsa vinsten för skolor och omsorgsaktörer? Ska städföretag som håller lokalerna rena inte heller få ha en profit? De som lagar maten? Läroboksförlagen? Läkemedelsbolagen.

Var och en borde inse hur absurt förslaget om vinstförbud är.

Vinst är i själva verket ett mått på hur man använder resurser effektivt samtidigt som man tillhandahåller en tjänst eller produkt som efterfrågas. Skattebetalarnas främsta intresse är således att utvärdera välfärdstjänsternas kvalitet – och kräva vinst och överskott i alla skolor och omsorgsenheter. Då får vi mest valuta för pengarna.

SOFIA NERBRAND
sofia.nerbrand@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Sofia Nerbrand

Sofia Nerbrand är ordförande i tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet och skriver regelbundet för en rad tidningar genom Liberala Nyhetsbyrån. Hon har tidigare varit chefredaktör för samhällsmagasinet Neo, som hon också grundade, redaktör på Axess samt ledarskribent i Sydsvenskan och DN.

Det senaste från Krönikor

0 0kr