Vi är många som fått nog

Samhälle.


TRUMP. ”Demonstrationerna mot Donald Trumps politik var magiska”

Förra helgen skedde något som vi redan vet kommer att ta plats i historieböckerna. Det kan ha varit den största manifestationen i USA:s historia.

Man vet inte: demonstranterna var för många för att räknas. Man vet säkert att i den konservativa delstaten Texas historia har aldrig så många förut demonstrerat. Till och med på Antarktis hölls en manifestation mot ”trumpismen”.

Demonstrationerna mot Donald Trumps politik var magiska, även den mindre variant som skedde här i Bryssel där jag bor. Grupper som aldrig skulle samlats under andra omständigheter sjöng och skrattade tillsammans. De flesta marscher blev inte ens av: man var för många för att kunna röra på sig, gatorna var fulla. De som omfattas av den politiska korrekthet som Trump hatar fyllde gatorna: feminister, bögar, de med annan hudfärg än vit, handikappade, miljövänner, de som värnar aborträtten.

Det var överraskande många män på marscherna. Kvinnors lika rättigheter är mänskliga rättigheter, som Hillary Clinton skulle ha sagt. Machokultur och dammiga könsroller drabbar män lika mycket och kan till och med skapa psykisk ohälsa. Så välkomna!

De rosa protesthattarna syntes överallt. Det var som om vi just upptäckt varandra. Det är inte bara jag som kände det så: över hela världen vittnade folk om den goda stämningen och sammanhållningen. När sågs senast en global rörelse av den här omfattningen? Donald Trump har kallat sin kampanj för en gräsrotsrörelse. Men riktiga gräsrötter kan inte odlas, de växer vilt.

Hillary Clinton tackade för marschen på Twitter. Som ung revolutionär avbildades hon som en av framtidens röster i tidskriften Time. Om hon ville väcka en sovande liberal rörelse och öka kämpaglöden för de ideal hon verkat för hela sitt liv kunde hon inte gjort det mer effektivt än att förlora presidentvalet till en man som tycker man får tafsa kvinnor på könsorganen om man är tillräckligt känd och givetvis lagstifta om deras livmoder. Han tycker också att man får hitta på sina egna sanningar. Det kräver en kraftigt ökad vaksamhet.

Innan vi vet hur långt han och hans följare är beredda att gå i sitt omfamnande av konspirationsteorier är det allas jobb att ifrågasätta — även det som man själv vill ska vara sant. Klimatförnekelse och främlingsfientlighet är numera en del av USA:s officiella politik, vilket gör att Europa och dess medborgare får ett stort ansvar kring att hålla gränser och driva evidensbaserad politik på hemmaplan.

Det är lätt att drabbas av kämpaglöd i ett demonstrationståg. I vardagen är energinivån lägre. Men det kändes annorlunda den här gången, det bara gjorde det. Så många har fått nog. Jag är särskilt glad över humorn hos anti-Trumprörelsen. Att peka och skratta är det mest effektiva vapnet om kejsaren inte har några kläder på sig. Humor, självdistans, kampvilja och solidaritet är vad vi har saknat.

Jag har varit politiskt aktiv i någon form sedan mitten på tonåren. Jag varit både arg och passionerad många gånger. Men det vete sjutton om jag någonsin känt mig så lycklig.

Martina Jarminder

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Samhälle

0 0kr