Vellinge igår kväll

Media/Samhälle

Karl Vutsler, ägare och verkställande direktör för framgångsrika Vutsler IT i Höllviken, arresterades vid ett dramatiskt polisingripande utanför ett köpcentrum i Höllviken på torsdagen. Enligt vittnen hade Wutsler bett en förbipasserande person om ett tiokronorsmynt för att stoppa i parkeringautomaten utanför köpcentret.

Direktör Vutsler befann sig inom det område där det är förbjudet att tigga om pengar för privata ändamål, enligt ett beslut som tagits av den moderata majoriteten i kommunstyrelsen i Vellinge.

Polis tillkallades och gjorde en snabb utryckning, eftersom brott mot ordningsreglerna i Vellinge fått hög prioritet. Med tjutande sirener och blåljus körde polisen fram mot entrén till köpcentret. Två poliser med dragna revolvrar rusade fram mot en 52-årig kvinnlig turist som satt på marken några meter från ingången.

Personer i närheten uppmärksammade poliserna på att anmälan gällde en helt annan person. Direktör Vutsler var då på väg mot sin Audi A8 W12 som stod på parkeringen, men poliserna sprang ifatt honom och arresterade honom på platsen.

– Ja, rätt ska vara rätt, sa den unge mannen som var den som anmälde den kände direktören.

– Han hindrade mig när jag försökte få folk att anteckna sig för att ge hundra kronor i månaden till Rädda Barnen. Jag höll på att få en Höllvikenbo på kroken när mannen avbröt oss och bad om en tiokrona. Och så har jag fattat tiggeriförbudet, att tiggare inte ska hindra oss vanliga Vellingebor, sa den unge mannen som vill vara anonym.

Bakgrunden till att frågan om tiggeriförbud väckts i Vellinge är, enligt kommunen, signaler från näringsidkare och andra kommuninvånare.

– Det är allt från att man tycker att man blir hindrad från att gå in i butiker, man känner sig påhoppad, till att man gör sina personliga behov i anslutning till platserna, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler ordagrant till TT.

Det är oklart om direktören också fick parkeringsböter med tanke på att han inte betalt avgiften. Ingen på Vellinge kommun ville på torsdagskvällen kommentera händelsen och det kan man förstå. Ansvariga lät dock meddela att man kommer att överklaga till högre instans om tiggaren frias från anklagelserna.

Vellinge kommun överväger nu också ett förbud för affärerna att anbringa reklamskyltar vid entrén, då många skyltar har stått så att Vellingebor snubblat på dem och även i ett fall stött emot skylten och ramlat. Enligt uppgifter till Opulens fick en Vellingebo till och med gå flera steg extra för att komma runt en skylt där affären utannonserat extrapris på ridstövlar.

BENGT SAGER

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Media

Gå till Toppen