Opulenshösten är här

Media.
På måndag tillsätter vi nämligen för första gången en nyhetsredaktör för Opulens, skriver chefredaktör Stefan Bergmark. Collage: C Altgård / Opulens.

KICK OFF. Opulens första vecka efter sommaruppehållet är snart till ända. Chefredaktör Stefan Bergmark berättar kort om höstens satsningar.

Tre tips från Opulensveckan:

1. ”En stark, gripande och stilsäker föreställning menade Enel Melberg i måndags efter att hon sett Körkarlen på Västanå teater i Värmland. Föreställningen pågår till och med 11 september.

2. ”Martin Jonols historia framstår som en polyfon och mångbottnad existentiell betraktelse, vari livets olika stämmor samspelar på ett makalöst originellt sätt”, skrev Carsten Palmer Schale i onsdags efter att ha läst Stalin på Östermalm.

3. ”Mediebranschen kan inte både bevaka makten och samtidigt skapa sina egna hybridmakthavare, som ska försöka bevaka sina vänner och bekanta”, skrev vår mediekolumnist Lisa Bjurwald i fredags apropå att public service-profiler i förra helgen festat med Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

I måndags drog vi igång magasinet efter sommaruppehållet under vilket vi endast publicerat några artikelserier. Men nu är alltså ordinarie utgivning igång igen och som ni läsare kanske märkt har vi till höststarten gjort en del ändringar för att utseendet ska motsvara den dagliga tidning vi numera producerar.

I våras kompletterade vi den ofta längre och tyngre läsningen med snabba nyheter och de har nu lyfts fram tydligare. Istället för endast rubriker finns nu även puffar, ingresserna, på förstasidan. Förutom i menyn förstås så hittas de senaste nyheterna nu i högerspalten på dator och i mobilen i två block i flödet. Den stora förändringen kommer dock sjösättas nästa vecka.

På måndag tillsätter vi nämligen för första gången en nyhetsredaktör för Opulens. Hon heter Elin Stadenberg och har under vintern och våren på frilansbasis skrivit våra uppskattade helgporträtt. Något hon kommer att fortsätta med men nu får hon följaktligen också ansvar för nyhetsavdelningen. Därmed börjar vi även producera egna nyheter och inte bara, som under de första månaderna i våras, publicera kulturnyheter från nyhetsbyrån TT.

Ett helt nytt ansikte i redaktionen är Anna Herdy. Hon har tidigare varit chefredaktör för Flamman och börjar första veckan i september som opinionskrönikör på Opulens. Som jag skrev i min sista spalt före sommaruppehållet handlar våra nya satsningar inte om en omfördelning av resurser utan att Opulens har vuxit och nu har möjlighet att bygga ut. Så annat kommer att kännas igen i magasinet. I höst återkommer vi exempelvis med Sveriges största novelltävling. Så vässa pennorna alla ni skönlitterärt skrivande läsare!

Har ni synpunkter på tidningens innehåll så får ni gärna kontakta mig på red@opulens.se och på vår redaktionssida hittar ni mailadresserna till våra andra medarbetare samt till avdelningarna.

Nu kör vi!

Tre tips från Opulensveckan:

1.
”En stark, gripande och stilsäker föreställning menade Enel Melberg i måndags efter att hon sett Körkarlen på Västanå teater i Värmland. Föreställningen pågår till och med 11 september.2. ”Martin Jonols historia framstår som en polyfon och mångbottnad existentiell betraktelse, vari livets olika stämmor samspelar på ett makalöst originellt sätt”, skrev Carsten Palmer Schale i onsdags efter att ha läst Stalin på Östermalm.3. ”Mediebranschen kan inte både bevaka makten och samtidigt skapa sina egna hybridmakthavare, som ska försöka bevaka sina vänner och bekanta”, skrev vår mediekolumnist Lisa Bjurwald i fredags apropå att public service-profiler i förra helgen festat med Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
STEFAN BERGMARK
red@opulens.se

 

 

Stefan Bergmark är chefredaktör för Opulens. Norrlänning men sedan sekelskiftet bosatt i Malmö. Stefans yrkesmässiga bakgrund är från olika fanzines, tidskrifter samt oberoende medier och som frilansjournalist har han främst skrivit åt dagstidningarnas kultursidor. Stefan har också varit redaktör för ett par böcker samt fått tre antologier med krönikor utgivna. Mer om och av Stefan Bergmark: www.stefanbergmark.se

Det senaste från Media

0 0kr