Avstängd från Facebook igen

Media.
Collage: Opulens. (Bildmaterial: Pixabay.com)
“Facebookpolisen”. Collage: Opulens. (Bildmaterial: Pixabay.com)

HYCKLERI. ”Någon AI-censor fick väl en fis på tvären och dömde ut detta som hatretorik. Mot vem? Min gammalfarfar som dog 1952? Eller har ordet ”transa” blivit det nya n-ordet?” Det skriver Opulens Jesper Nordström efter att ha stängts av från Facebook på grund av att ha kommenterat i en tråd om släktforskning.

Så har Facebook stängt av mig i trettio dagar på samma vis som de alltid gör – geonom att sila mygg och svälja elefanter. Den här gången handlade det om en tråd om släktforskning där jag skrev att det i min släkt “mest finns bödlar, nazister och transor”. Förvisso lite skojsamt retsamt mot alla som tror de har en kung i sin släkt men också helt sanningsenligt.

Skarprättare Nordström från sent 1700-tal är väl dokumenterad i vår släkt. Sedan var det gammelfarfar som på en vidareutbildningsvistelse i Tyskland 30-talet blev inbjuden av självaste Adolf på lite kaffe och tårta och vad som numera skulle kallas “meet and greet”. Baktanken var väl att han och de andra teknikstudenterna från Sverige kunde rekryteras till den framväxande rustningsindustrin. Sen kom han hem som entusiastisk Tysklandsvän med böcker av Hitler, Goebbels och Rosenberg som nu utgör kontroversiella rariteter i fars boksamling. Transor då? Nå, det finns mer än en avlägsen släkting som varit “Skäggiga Damen” på Kiviks marknad.

Någon AI-censur fick väl en fis på tvären och dömde ut detta som hatretorik. Mot vem? Min gammalfarfar som dog 1952? Eller har ordet ”transa” blivit det nya n-ordet? Ja, förlåt då om man inte hänger med i ett debattklimat där terminologins vibbar, det vill säga “hur det uppfattas”, verkar ändras sekund för sekund.

Tidigare i år skrev jag “Vi bör skjuta av dom!” i ett inlägg på Facebook om Malmös fiskmåsar som blivit allt mer aggressiva och blev då avstängd på grund av att jag uppmanade till våld. Tanken svindlar att jag kommer bli vräkt från min hyreslägenhet för att jag använt mig av ordet “städtant” i ett mail till hyresvärden.

Kvittret - En podd om Twitter

En podd om Twitter med @baby_fratelli och @bitsocker i samarbete med Opulens.
Lyssna

Så jag blir alltså åter igen avstängd i trettio dagar. Av Meta, ett internationellt mediakonglomerat som aktivt underlättat spridning av konsprationsdravel från Qanon-rörelsen, antivaxx-nonsens, antisemitism och polariserad edgy hatretorik som bidragit till skottlossning. Ett socialt medium vars algoritmer aktivt leder till att det mest högspänt emotionella premieras. Ett företag vars del i Donald Trumps lögnfabrik är väl beforskat. Behöver jag fortsätta?

Fast allvarligt talat börjar dessa avstängningar mer och mer bli som en kärv detox eller avtändning. Det är nog i långa loppet positivt för en själv. Att vara duktig skribent – vilket jag vågar säga mig vara – och skriva på Facebook med deras copyrightlagar är alltmer som att vara konstnär och presentera sina verk för en gallerist och så stjäl hen alla ens verk. Sedan en kväll märker du att någon, genom att ha tagit reda på din adress, kopplat ett rör med avföring till din brevlåda och fyllt ditt hem med mänsklighetens avskräde.

Fast så här avslutningsvis tänker jag att Facebook nästan blivit mer mänskliga i sin censur. Algoritmerna leder till samma oförutsägbara stingslighet som den deplattformerings- och cancelkultur som drivs av högst mänskliga censorer. Om man riktigt krystar och övertolkar kan verkligen allt vara “inte okej”. Ja, skriver man om en synål är där väl alltid nån enögd jäkel som tar illa vid sig.

Jesper Nordström
JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Media

0 0kr