Svenska sexköpslagen är omoralisk

Krönikor.

 

"En viktig del i lagstiftning är likhet inför lagen. Det som anses olagligt i en del av samhällslivet ska vara det i tillämpliga delar även på annat håll," anser Lars Thulin i dagens krönika. (Montage: Opulens. Bakgrundsbild; Pixabay.com. Digitalt bearbetad av Opulens.)
“En viktig del i lagstiftning är likhet inför lagen. Det som anses olagligt i en del av samhällslivet ska vara det i tillämpliga delar även på annat håll,” anser Lars Thulin i dagens krönika. (Montage: Opulens. Bakgrundsbild; Pixabay.com. Digitalt modifierad.)

LAGSTIFTNING. “Är det rätt att åsidosätta grundläggande rättsprinciper för att skydda personer eller grupper av personer?” Lars Thulin är kritisk till att det är förbjudet att köpa sex men tillåtet att sälja.

Jag ska göra något som är som att svära i kyrkan. Ifrågasätta den svenska lagen om sexköp. Jag ska argumentera för att den är fel ur samhällelig och moralisk synvinkel. Den som påstår något sådant brännmärks blixtsnabbt som kvinnohatare och får direkt frågorna: Vill du tillåta prostitution? Vet du inte hur vidrigt det är och hur folk utnyttjas? Vill du att din egen dotter blir hora?

Frågan handlar inte om det. Utan om lagen om sexköp. Men av begripliga skäl är det svårt att skilja sakerna åt. Sanningen är att jag inte vet om jag tycker prostitution ska vara laglig, som den till exempel är i Holland och Tyskland. Eller helt förbjuden som i andra länder.

Det finns gott om skäl för förbud. Ett är att sex inte ska vara en handelsvara. En annat att människor utnyttjas vidrigt i denna handel. Ett tredje att hanteringen ofta är förknippad med annan brottslighet: knark, människosmuggling, hot, misshandel. Det är lätt att instämma och därför tala för ett förbud.

Det finns även skäl för att tillåta. Skippa moralen och göra detta till en hantverkstjänst som alla andra, som en annan typ av massage. Om handel med sex blev laglig skulle en del av brottsligheten försvinna och sexarbetarna skyddas på ett helt annat sätt än idag. Så tycker till exempel Amnesty. Det går att finna logik även i dessa resonemang och därmed att kvarter som Red Light District i Amsterdam eller Reeperbahn i Hamburg skulle tillåtas i svenska städer.

En viktig del i lagstiftning är likhet inför lagen

Sverige har sin vana trogen valt ja. Och nej. På samma gång. Mittemellan, mellanmjölkens land. För det är brottsligt att köpa sex. Men det är tillåtet att erbjuda sex för pengar, utföra handlingen och sedan behålla ersättningen. I inställningen finns kanske också en naiv tro att Sverige ska lagstifta bort sexhandel. En del länder har valt den svenska modellen. Andra har diskuterat frågan och sagt nej.

En viktig del i lagstiftning är likhet inför lagen. Det som anses olagligt i en del av samhällslivet ska vara det i tillämpliga delar även på annat håll. Därför är mord ett allvarligt brott, men också aktiv dödshjälp.

Så fungerar inte lagen om sexköp. Att beställa, betala för och få sex utfört är belagt med fängelse i straffskalan. Att utföra det är fritt från straff. Vi kan flytta över det till andra områden i juridiken. Om jag gillar grannens bil och vill ha den, kan jag betala någon för att stjäla fordonet och köra det till mig. Det kallas för anstiftan, eventuellt stämpling till brott och är olagligt. Den som betald av mig bryter sig in i bilen och kör den till mig fälls för stöld. Om jag är så trött på min granne att jag hyr en mördare för att röja honom ur vägen döms jag också. Precis som den person som trycker in pistolens avtryckare och får betalning av mig för det jobbet.

Överfört till sexbrottslagen skulle biltjuven och mördaren gå fria. Dessutom få behålla ersättningen. Börjar det skava någonstans nu? Låt oss flytta över resonemanget till det faktiska området: prostitution/sexköp. Följande scen är uppdiktad, men trolig och sanningsenlig.

Kvinnan: Hej snygging, vill du ha kul?

Mannen: Vad tänker du på?

Kvinnan: Du får ligga med mig för 2 000 kronor. Det vore väl trevligt?

Mannen: Visst, här är pengarna.

Efteråt.

Kvinnan: Ta på dig brallorna. Jag har låtit filma allt och ditt DNA finns på min kropp. Du kan aldrig neka. Jag gör en polisanmälan och du kan hamna i fängelse i ett år.

Mannen: Men du erbjöd dig och fick betalt av mig. Har du ingen skuld alls?

Kvinnan: Nej. Välkommen till Sverige.

Den svenska lagstiftningen kom till för att skydda den svaga, säljaren, som kan vara både man och kvinna. Frågan är om den gör det. Regeringens egen utredning visar att prostitutionen på gatan minskat markant sedan lagen infördes. Och att säljarna fått det bättre. Andra studier når andra slutsatser. Hur mycket som flyttat över till nätet och andra marknadsplatser är svårt att veta. Klart är att det finns svenskspråkiga sajter där det går att beställa hem en man eller kvinna. Med fastslagen prislista och betalning via kort.

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Och sexhandeln som exploderade på nätet under pandemin, där kvinnor bjuder ut sina kroppar och hetsar män att tillfredsställa sig själva? Ska köparna straffas även där?

Kvarvarande frågeställningar är två. Förmodligen obesvarade än så länge.

Är det rätt att åsidosätta grundläggande rättsprinciper för att skydda personer eller grupper av personer? Kan inte detta göras på annat sätt? Med annan/eller befintlig lagstiftning?

Har lagen medfört att prostitutionen totalt sett minskat? Har de utsatta fått det bättre? Känner de sig skyddade av samhället? Hur många kvinnor som kommer hit genom trafficking, vandrar in på polisstationen när arbetspasset är slut och anmäler nattens torskar?

Min slutsats: jag har inga problem med att kriminalisera hela sexhandeln, både säljaren och köparen. Jag har inga problem med att handel med sex görs laglig och att utövarna därmed omfattas av lagarna i yrkeslivet.

Men Sverige måste välja. Inte göra som i EU-frågan och Nato-frågan i decennier. Ja och nej på samma gång. Ängsligt försöka tillfredsställa alla synpunkter.

ANVÄND DENNA! LARS THULINlars.thulin@opulens.se
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr