När ska den svenska politikens lögnare ställas till svars?

Krönikor.
Lars Thulin skriver idag om hur den amerikanska politikens lögnare fått stå till svars. (Montage: Opulens)
Lars Thulin skriver idag om hur den amerikanska politikens lögnare fått stå till svars. (Montage och bakgrundsbild: Opulens)

SKAMPÅLE. “Kommer USA-trenden med skampåle för lögnare att nå Jimmie Åkesson och hans fotsoldater?” undrar Lars Thulin.

Senaste decenniets politiska debatt i västvärlden har kännetecknats av polarisering, oförsonlighet och lögner. Egna visioner och förslag har fått stryka på foten för angrepp på motståndaren, då inte bara på dennes politik utan även på dennes person. Facktermen för detta är Negative Campaigning.

Förre USA-presidenten Donald Trump drev detta till nya nivåer. Han fick stöd av dem som trodde att Trump stod på den svage medborgarens sida. Men Trump stod i princip bara på sin egen sida.

När han avslöjades med lögner som en elvaåring kunde genomskåda på 15 sekunder, skapade han och hans stab ett nytt begrepp för uppenbara falsarier. Alternative Facts. Fakta som fanns i en värld som bara existerade i presidentens huvud.

Det som sker i USA flyttar över till Europa. Sverige är duktiga på att snabbt och okritiskt ta till sig allt amerikanskt. Så vår senaste valkampanj har klassats som den mest lögnaktiga på länge. Exemplen på lögner och efterföljande uppenbara löftesbrott är så många och välkända att de inte behöver radas upp här.

Den barnsliga kommentaren från oss som fått regeln ”man får inte ljuga” itutad i oss, är: Får man verkligen göra så här? Kan inte någon säga åt dem?

Kanske har en gräns nåtts. I alla fall i USA. Där hinner nu verkligheten ikapp många av de värsta lögnarna. Måhända finns det ändå en resning och styrka i det amerikanska samhället, något som Trump och hans gelikar kämpat för att utplåna.

De mest konservativa och faktaresistenta medierna i USA är vissa radioshower med många lyssnare. Flera av radiopratarna hävdade att coronapandemin var ett påhitt skapat för att förstöra för president Trump. Samma värdar hetsade mot vaccinet som en komplott från vänsterhåll och judar. Andra hävdade att vaccinet gick emot Guds vilja.

I slutet av 2021 hade många av dessa radiopratare – ofta äldre män, förmodligen med övervikt – fått svar på tal. Många av dem hade dött i sjukdomen de hävdade inte fanns. Minst fem kända konservativa radiopratare avled. Några av dem sade på sin dödsbädd till lyssnarna att vaccinera sig och sluta tro på konspirationsteorier!

Mer uppmärksammad blev radioprofilen Alex Jones, mångmiljonär på ett medieföretag som sprider budskap långt ut på högerkanten. Han drev tesen att massakern i Sandy Hook  2012, då tjugo barn och sex lärare sköts ihjäl i en lågstadieskolan i Connecticut, aldrig ägt rum. Jones påstod att det var en lögn från krafter i USA som vill ändra vapenlagarna. Till sist fick ett par föräldrar som förlorat sina barn nog. De använde vapnet som alltid funkar i USA: domstol och krav på skadestånd.

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Juryn fastslog att Jones ljugit. Inför hot om ett skadestånd på 150 miljoner dollar erkände han att massakern ägt rum. Han erkände även att han ljugit på samma sätt om liknande händelser. Och bad de efterlevande om ursäkt.

De imponerades föga. I december 2022  gick han i konkurs efter ett skadestånd på, håll i er, 1,4 miljarder dollar.

En starkare händelse, som blivit märkligt lite uppmärksammad, rör mediemogulen Rubert Murdoch, som delvis äger tevekanalen Fox News. Under flera år hyllade den allt Donald Trump sade och via sina programvärdar befästes och spreds presidentens lögner.

Återigen var det domstolar som drog lögnarna till skampålen. Inte media. För en av de falsarier som Trump och Fox basunerade ut, var att röstningsmaskinerna i valet var manipulerade och drog bort röster på republikaner. Att det var en del i en konspiration iscensatt av Venezuelas döde president Hugo Chavez. Hur de fick ihop den logiken var oklart.

Maskinernas tillverkare, företaget Dominion, hävdade att lögnerna skadat deras affärer. Till slut kallades Rubert Murdoch till domstol. Utan omsvep erkände han att Fox vetat att uppgifterna var lögner, men att ett antal högt profilerade och namngivna programvärdar ändå spridit dem.

Ett stenhårt slag för dessa. Att angripas av politiska motståndare och journalister på liberala tidningar var väl bara kul. Men när husbonden och högsta chefen pekar ut en som en lögnhals… På ett märkligt sätt både sänker och stärker väl erkännandet Fox News trovärdighet.

New York Times har nu publicerat interna mejl från Fox. De visar att en av de mest kända programvärdarna, Tucker Carlson som alltid hyllat Trump, egentligen avskydde honom och kallade honom en förstörare. Ändå tvingades Carlson att jamsa med i Fox Trump-vänliga linje. 

Och i Sverige?

Nu är det bevisat att svenska coronastrategin var lyckosam och gav vårt land en låg överdödlighet. Men Ebba Busch anklagade statsministern för med berått mod göra svenskar sjuka och Jimmie Åkesson kallade strategin för en massaker.

Så kommer USA-trenden med skampåle för lögnare att nå Jimmie Åkesson och hans fotsoldater? Tveksamt. Hittills har partiledaren mött alla typer av anklagelser med vanliga paletten av förnekelser: ”Känner jag inte till, har vi aldrig sagt, måste vara missförstånd, taget ur sitt sammanhang”. Och sedan ett par kraftfulla whataboutismer: ”fast de rödgröna har minsann också…”

ANVÄND DENNA! LARS THULINlars.thulin@opulens.se
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr