De blåbruna har lärt av Trump

Krönikor.
Collage: C Altgård / Opulens

Regeringskrisen i midsomras visade upp de blåbrunas taktik inför valet 2022. Sanningen är att de står enade och att SD:s syn på Sverige är en grundsten i bygget. Intressant är att man väljer en taktik som till stora delar har hämtats från USA:s 45:e president, Donald J Trump.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch går längst. Vid valet till EU-parlamentet 2019 valde hon en slogan som löd ”Make EU lagom again”. Ett märkligt slagord på svengelska och som inte förpliktigade till något. Och det var obegripligt för den som inte följt den store läromästaren i Vita huset, Donald Trump. Hans devis var ”Make America great again”. Att välja en slogan som flörtar med den mest kontroversielle och hatade president USA har haft under överskådlig tid, tyder på urusel tajming och total tondövhet. Men dessa egenskaper har länge präglat KD:s arbete.

EU-valet gick inte bra för KD. En anledning var att Dagens Nyheter avslöjade hur partiets representant i EU-parlamentet, Lars Adaktusson, röstat i frågor om abort. Artikeln byggde inte på antaganden eller anonyma källor, utan på journalistiskt fotarbete: att utifrån EU:s arkiv redovisa hur Adaktusson röstat.

Ebba Busch tappade koncepterna, ändrade sin åsikt om Adaktusson flera gånger och valde till sist att göra som idolen i Vita huset – skylla allt på journalister. Hon kallade SVT för statstelevision, vilket var det vidrigaste hon kunde tänka sig. Uttrycket är häpnadsväckande för att komma från en ledamot i riksdagen. Public services ägande är snårigt, men syftet är ett enda: att staten inte ska makt över dessa media. Ägare är en stiftelse där alla riksdagspartier ingår. Allt detta vet Ebba Busch väl. Men när hon blev pressad valde Trumps mest älskade vapen.

Ett av Trumps grundläggande argument var att den demokratiska ordningen i USA var fel, att makten byggde på mygel i träsket och enbart han kunde ställa allt tillrätta. Han bad därför medborgarna om tillåtelse att sätta sig över de demokratiska spelreglerna. De blåbruna gjorde samma sak i somras genom att gång på gång utmåla Sveriges regering som illegitim, snudd på olaglig.

Vad säger historien? Stefan Löfvens regering tillträdde 2018 efter 134 dagars förhandlingar. Moderaterna, Kristdemokraterna, och Sverigedemokraterna såg då inga fel i detta. Inte minst för att de själva fått chansen att bilda regering men fullständigt misslyckats. Ingen i kammaren påstod vid det tillfället att ett enda kommatecken i riksdagsordningen hade brutits då regeringen valdes.

Men vid krisen i somras lade de blåbruna sin kraft på att framställa Löfvens regering inte bara som dålig, vilket ju är oppositionens jobb, utan att allt starkare antyda att den tillkom på ett olagligt vis.

Ulf Kristersson upprepade gång på gång, som ett mantra, att regeringen aldrig borde ha tillträtt. Underförstått: något är fel, någon har lurat svenska folket. Någon borde stoppat detta. Sanningen är att den tillträdde för att en majoritet av riksdagen inte sade nej till det. Och det främsta skälet till det var att Ulf Kristersson inte förmådde presentera ett alternativ, trots två försök. Den som borde stoppat det var alltså Kristersson själv. Men han fick inte ens fram ett förslag som gick till omröstning. Kanske menade Ulf att den som borde stoppat det hela istället var lagen. I så fall ifrågasätter han den nuvarande. Eller är han bara dålig förlorare?

Ebba Busch var som vanligt helt okänslig med språket. I KD:s skäl till sin misstroendeförklaring sägs att Löfvens regering tillkom genom mygel. Ordbokens förklaring till ordet mygel är bland annat fusk, fiffel och bedrägeri. Att sätta den etiketten på ett beslut som en majoritet av riksdagen accepterar är oerhört. Speciellt då det görs av en partiledare och ledamot i denna riksdag. Men i förtalsmålet där Ebba Busch nyligen förklarat sig skyldig säger hon sig följa sin egen syn på rätt och fel och anser att Sveriges lagar är felaktiga. Uppenbarligen anser hon samma sak om grundlagen som styr riksdagsarbetet.

Ulf Kristerssons och Ebba Buschs meningsfrände Jimmie Åkesson dundrade på med att varje dag med Stefan Löfvens regering är en förlorad dag. Det antyder att landet utsatts för en statskupp och färdas mot katastrofen. Det understöddes av SD:s Rickard Jomshof som i Aftonbladet utmålar Sverige som ett laglöst land som nästan rusar mot inbördeskrig. Och att allt detta är Centerpartiets fel eftersom man slöt ett avtal med Stefan Löfven. Det är då lätt att minnas Trumps hat mot invandrare och skuldbeläggande av Demokratiska partiet i motsvarande fråga.

Sammantaget pekar detta på att de blåbruna kommer använda Donald Trumps taktik, nämligen att undergräva de grundlagsfästa lagar som styr Sverige. Vårt land har varit utsatt för ett kuppliknande mygel, kaos hotar och bara de blåbruna kan rädda nationen från undergång.

Och om de lyckas 2022? Men om väljarna inte ger dem förtroende 2026? Kommer deras anhängare storma Riksdagshuset? Allt i enlighet med läromästarens agenda? Vi får se.

LARS THULIN
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr