Besudlad Eurovision Song Contest

Krönikor.
Collage: C Altgård / Opulens.

SATIR. Iodine Jupiter om fenomenet ESC, det vill säga Eurovision Song Contest. Visserligen är tävlingen inställd men icke desto mindre kommer SVT att ha en Eurovision-vecka. Den inleds imorgon.

 

Eurovision 2020. Eurovision Song Contest skulle ha gått av stapeln i Rotterdam med deltävlingar den 12:e och 14:e maj och finalen av Eurovision den 16 maj men tävlingen är inställd på grund av Coronapandemin. Men det hindrar inte SVT från att ha en Eurovision-vecka. Den 9:e maj sänds Inför ESC där David Sundin med Christer Björkman som sidekick presenterar årets 41 bidrag.

Eftersom årets stora Eurovisionfinal är inställd finns anledning att se över tävlingen inför nästa år. Den svenska tävlingen har i många år besudlats av skandaler.

Vinnaren i den svenska melodifestivalen har under protester från svenska folket utsetts av en internationell jury. De vet bättre än svenskarna vad som ska vara det svenska bidraget i Eurovision Song Contest. Att länder som Australien medverkar i den stora tävlingen är rimligt eftersom Australien ligger i Europa.

När afrikanska länder ansökt om medlemskap i EU blir frågan om vilken del av Europa de tillhör. Ryssar och turkar är uppenbarligen européer, kineser och kannibaler återstår och bör därför också medverka.

Ett nytt namn på tävlingen är under utredning. Ett av förslagen är OS. Då kan den olympiska kommittén vara jury för Eurovision Song Contest. Alternativen är otaliga, flera mer eller mindre lysande.

Svenska fotbollsförbundets läktarsångare (SVFFL) förespråkar FIFA (Fédération Internationale de Football Association) som kandidat till juryarbetet. MRF (Motorbranschens riksförbund) tycker att motormännen ska bestämma. Det som är bra för bilismen är bra för tävlingen, menar man. Miljörörelsen rasar.

Nu kära läsare ska vi se lite på artisterna. Jag kommer först att framföra mitt eget specialkomponerade bidrag till ESC 2021. Eftersom språket i mitt land gradvis övergått till engelska måste jag givetvis sjunga på svenska. Så här låter min sång:

EUROVISION SONG CONTEST SÅNG

Låt mig skicka glädje
och en kärleksmelodi
Låt mig skicka glädje
med den sång som du är i

− Eurovision Song Contest sång
 
Låt oss vara glada
i en enkel harmoni
alla tillsammans
som i ett glatt fotografi
 
Tänk på all den glädje
som livet dig kan ge
om du bara skrattar
och försöker le
 
− Eurovision Song Contest sång
En sång vi alla måste sjunga en gång
 
Tänk så många gånger
din sorg har varit djup
och hur du än har kämpat
din dröm har tagit slut
 
Men om du bara vill
och kämpar lite till
så ska du nog få se
att ditt liv blir en succé

− Eurovision Song Contest sång
En sång vi alla måste sjunga en gång

Är jag ironisk? Nej, tvärtom. Följ med bakom historiens kulisser så ska du få se några av artisterna som ställer upp i den europeiska tävlingen. Fakta och teorier.

Under antiken dyrkades kropp och själ. Idag hyllas dumheten och det identitetslösa. Sann originalitet är ett hot mot den härskande medelmåttan. Men med kloningen kan vi bli uppdaterade som fåret Dolly blev, eller som dörrvakter på inneställen i Stockholm city. Det får mig att tro på framtiden.

Att det syntetiska klädmodet under decennier sammanfallit med en tid av genetisk design är ingen slump. Nazisterna hade idéer för hattmodet på 40-talet.  Dolly tyckte de passade bra. De tillverkades och fårskallarna jublade.

Konstgjordheten är ett uttryck för människans omedvetna önskan om odödlighet, att bli en maskin. Ibland tycker jag mig se människor som nästan ser ut som människor. Blade runners, replikanter från AI-land.

Ponera nu att samhället är ett svartbygge, en produkt ämnad gå sönder. Enkom för att produceras på nytt. Ett exempel på det ekonomiska förnuftet som gjort bort sig är skivbranschen. Artister med ett års garanti är dömda att konsumeras till frukost och glömmas till lunch. Kopior av kopian ska öka efterfrågan på originalet. Flickorna viftar med häcken och sjunger att de vill ha *** utan att säga det. Pojkarna sjunger också sina kontaktannonser fullt ut.

Dagligen serveras vi tomma, uttryckslösa artister i deras sprattlande och ynkliga litenhet. Ta bort effekterna runt dessa vanhelgade genier, vad finns kvar? Sträck ut ditt medlidande till denna leende plastbit som krälar vid dina fötter i en bön om bekräftelse. Underhållning?

Vanheder är ett tusenfalt bättre ord.

IODINE JUPITER
info@opulens.se

iodine Jupiter är skriftställare med tematiska verk inom dramatik, musik och litteratur. En satirisk ton är ofta vapnet som riktas mot vår tids idioti. Bakom titlar som Dom dödas pornografi och Obscen sanning ryms både skönhet och civilisationskritik. En senare publikation i denna anda är En tjänstemans meditationer.

Det senaste från Krönikor

0 0kr