Karantänquiz

Samhälle.
Collage: C Altgård / Opulens

FRÅGESPORT. En liten frågesport i coronatider. Rätt svar på de tio frågorna hittas här.

 

Nr 1. Vilket lands regeringschef sade i förra veckan att Europeiska Unionen måste skydda alla europeiska medborgare och lösa problemet med den bristfälliga tillgången till vårdutrustning på en mycket aggressiv marknad?

1. Spanien
x. Ungern
2. Polen

Nr 2. President Donald Trump har utfärdat ett direktiv till guvernörerna i de 50 delstaterna i USA att köpa sin egen medicinska utrustning. Guvernören i New York, Andrew Cuomo, sade på en presskonferens nyligen att behovet av antalet syreventilatorer i New York bedöms till 30 000 och att konkurrensen mellan delstaterna, den federala regeringen och privata sjukhus har gjort så att priser per enhet har ökat från 20 000 dollar till 50 000 dollar på några dagar. Vad kallas den här typen av ekonomiskt system?

1. Självhushållning
x. Planekonomi
2. Marknadsekonomi

Nr 3. Vilken av följande händelser inträffade i förra veckan?

1. En fjärils vingslag i Amazonas orsakade en orkan i Texas
x. Region Stockholm (M, KD, L, Coch MP) med finansregionrådet Irene Svenonius (M) säljer Bromma sjukhus till ett privat bolag (Vectura) där det före detta sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) jobbar.
2. Filippa Reinfeldt sade samtidigt att “Vi måste naturligtvis ha lika behandling och patienter med detta virus kommer att behandlas gratis och de kommer att behandlas som en del av en gemensam, nationell sjukhusservice”. “Det finns inte utrymme för allmänt kontra privat när det gäller pandemier.”

Montage: Opulens

Nr 4. Vad var det Donald Trump nyligen skrev på twitter?

1. Anders Tegnell i Sverige är en vit riddare och fina fisken.
x. Jag visste inte ens att Oral B hade en tandkräm.
2. Vi kan inte låta det som ska bota vara värre än själva problemet.

Nr 5. Vem sålde aktier för 3,4 miljarder dollar första veckan i februari när börsen i USA stod som högst och som är 5,5 miljarder rikare (27 mars) än vid det senaste årsskiftet?

1. Jeff Bezos
x. Joe Biden
2. Jim Beam

Nr 6. Vem myntade begreppet helikopterpengar om pengar som släpps ut i samhället för att stimulera inflationen och efterfrågan?

1. Milton Friedman
x. Ayn Rand
2. Milhouse Van Houten

Nr 7. Bill Gates intervjuades i veckan av CNN om coronaviruset. Vad var det han sade att han måste studera närmare på YouTube?

1. Om det är läge att köpa aktier i kryssningsindustrin
x. Hur man tvättar tummen
2. Hur man tillagar sin egen handsprit

Nr 8. Den 70-åriga gurun Baldev Singh som har varit på resa i Italien och Tyskland pekas nu ut som en “superspridare” av coronaviruset i delstaten Punjab i Indien, innan han själv blev sjuk och dog. Vilken är den vanligaste översättningen av guru?

1. Vishetslärare
x. Fubbik
2. Tossaspån

Nr 9. Vem var socialförsäkringsminister i den Reinfeldt-ledda regering som privatiserade apoteken 2009, vilka därefter avskaffade lagerhållning av viktiga mediciner?

1. Filippa Reinfeldt
x Ulf Kristersson
2 Irene Svenonius

Nr 10. Vad heter artisten som har sjungit in de alltid lika aktuella låtarna som Du borde köpa dig en Tyrolerhatt, Om kriget i Vietnam (Göran Sonnevi) och Har du sett landet om sommaren (Artur Lundkvist)?

1. Östen Warnerbring
x. Johnny Bode
2. Jimmie Åkesson

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Samhälle

0 0kr