Granskning: Så påverkar den nya althögern svenska valet

Media/Samhälle.

VALRÖRELSEN. På nätet pågår en högerextrem kampanj för att påverka det svenska valet. På ett halvår har kampanjen gått från osammanhängande forumdiskussioner till en rörelse, som nu kämpar för att få svenska väljare att sympatisera med partier till höger om Sverigedemokraterna. Hayder Al-Zahawi beskriver hur rörelsen uppstått.

Den 3 april skrev Dagens Nyheter om hur högerextremister på nätforumet 4chan försöker påverka riksdagsvalet den 9 september. På detta forum har det sedan 2003 anonymt delats bilder som blivit globala internetfenomen, kända som mems. Diskussionerna om det svenska valet har pågått sedan december 2017 och har rört sig till medier som Facebook och 8chan.

8chan är ett forum som till utseendet är nästan identiskt med 4chan. Forumet, som sällan modereras av ledningen, växte avsevärt 2014. Från att det skapats omkring hundra trådar i timmen skapades det plötsligt över fyra tusen trådar i timmen. Detta skedde efter motstånd mot att 4chan-ledningen raderat inlägg med dödshot och attacker mot kvinnliga spelutvecklare kopplade till den misogyna Gamergate-kontroversen. Många användare lämnade då forumet för 8chan.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

 

 

Ett alltmer uttänkt bruk av språk och mems i den kvinnohatande kampanjen lade grunden för den amerikanska högerextrema rörelsen “alternativhögern”, alt-right. Det är inte förvånande att samordningen av den högerextrema mem-distributionen och påverkanskampanjen inför det svenska valet nått 8chan.

Från seriefigur till hatsymbol

Delarvänliga mems på internet är symboler med populärkulturella referenser. Den amerikanska alternativhögern approprierade för ett par år sedan den tecknade figuren Pepe the Frog från serietidningen Boys Club. I en teckning stod Pepe och kissade med byxorna nere vid anklarna. Han blev tillfrågad vad han sysslade med och svarade nonchalant feels good, man. I tolkningarna av denna teckning gjordes grodan till en symbol för vårdslöshet, något som den nätaktivistiska alternativhögern spred för att sätta ord eller bild på att Donald Trump var en av dem – en vårdslös man.

På kort tid skapades det många olika groteska mems av Pepe, iklädd nazistuniform, onanerande, hypermaskulin med stora muskler, som amerikansk president med stort gult hår, självmordsbenägen och mördande. Tillsammans bildar alla mems en berättelse som alternativhögern och potentiella sympatisörer kan relatera till.

Skurt är Sveriges Pepe

Några månader innan den svenska påverkanskampanjen nådde 8chan befann den sig redan på Facebook. Där började utvecklingen av ett mer träffsäkert populärkulturellt memspråk för svenskar. I början av året lanserades en Facebooksida som spred mems av den folkkäre figuren Skurt, som mellan 1980- och 2000-talen florerade i svenska barnprogram. Liksom Pepe har han blivit en symbol för vårdslöshet hos unga, och då främst män. I skrivande stund har sidan 6 400 följare. Den delar dagligen mellan en och fem mems med Skurt, ofta med bisarra rasistiska undertoner eller desinformation om regeringen eller nyhetsmedier.

De många bilderna av Skurt florerar också på de olika diskussionstrådarna på 4chan och 8chan. “Help us understand your memetics”, ber en användare på 8chan. Många utländska användare efterfrågar bild- och memspråket, varpå andra användare delar montage med mems och egengjorda propagandafilmer innehållande videoklipp från Skurt-program, som visar den oskyldige figuren sprida rasistiska budskap.

Under våren uppfångades Skurt av den idépolitiska svenska alternativhögern, startad 2017 av Jimmie Åkessons tidigare högra hand Christoffer Dulny. Man började dela montage med sina besökare. Förtäckt som “humor” delar man hatiska bilder som avfärdas som skämt. För alternativhögern är denna strategi nödvändig för att uppnå målet om att radikalt förändra samhällsvärderingarna så att bland annat kvinnohat och rasism rotar sig bland folket. De absurda bilderna av Skurt kan vid första ögonkastet te sig harmlösa om än motbjudande. Dock bildar de en sammanhängande berättelse som skapas och återskapas av anonyma forumanvändare och den etablerade alternativhögern, som långsiktigt arbetar för ett rasmässigt vitt och patriarkalt Sverige.

Kasselstrand har gjorts till Sveriges Trump

Då den första tråden om påverkanskampanjen startades på 4chan hade den tidigare ordföranden för Sverigedemokratisk ungdom, Gustav Kasselstrand, ännu inte lanserat sitt nybildade parti Alternativ för Sverige. Då diskuterade de anonyma användarna mestadels hur den svenska debatten kunde bli mer invandringsfientlig och rasistisk så att den kunde gynna Sverigedemokraterna, som ser ut att växa i årets val. Efter lanseringen av Alternativ för Sverige under våren och beskedet om att partiet för återvandringspolitik istället för integrations- eller assimilationspolitik, börjar de anonyma nätaktivisterna på 4chan och 8chan alltmer vända ryggen åt Jimmie Åkesson.

Det skrivs om hur Åkesson och Sverigedemokraterna har blivit en del av etablissemanget. Med antisemitiska och hypermaskulina budskap vill allt fler anonyma användare kompromettera Jimmie Åkesson. Han beskrivs som den feminine ledaren för “sionistdemokraterna”. Han är ingen alfahanne som Kasselstrand, men en betahanne, som lämnat sina rasbröder i sticket.

Kasselstrand framställs i stället som den som ska leda de vita svenskarna framåt. Liksom man i USA gjort Trump till frälsare utifrån hans “vårdslösa” politik och attityd, har man nu gjort Kasselstrand till den svenske frälsaren genom såväl texter som memspråk.

Kasselstrand delar själv det högerextrema memspråket, samtidigt som Alternativ för Sverige vädjar om globalt stöd hos Trump- och Le Pen-anhängare med egenproducerade propagandafilmer. Alternativhögern har som bekant aktivt försökt påverka både det amerikanska och det franska presidentsvalet. Precis som Dulny med sin idépolitiska plattform för svensk alternativhöger inspireras Kasselstrand av den globala alternativhögern och omfamnar utländsk inblandning i det svenska valet. För några veckor sedan visade det sig att Alternativ för Sverige fått så mycket trafik på sina sociala medier att man blivit Sveriges tredje största parti på Facebook.

Med Alternativ för Sverige och den etablerade alternativhögerns spridande av den anonyma nätkampanjens memspråk etableras en rörelse. Från att ha varit en kampanj bestående enbart av osammanhängande diskussionstrådar framstår den nu som en anonym propagandamaskin och en etablerad idépolitisk plattform såväl som en parlamentarisk gren. Därmed har den globala alternativhögern nu rotat sig även i Sverige.

Hayder Al-Zahawi

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Media

0 0kr