Elegi över en fragmentarisk medievärld

Media/Samhälle
”Elegi över en fragmentarisk medievärld.” Digital illustration: Clemens Altgård

VITTNET. Mediernas betydelse kan inte underskattas i en tid av fragmentering, fake news och ekonomiskt driven nedmontering av public service. Medierna är det vittne som ska rapportera det som inte fick hända, men som hände, skriver Melker Garay.

 

 

Vad betyder orden det vi inte ser finns inte? Att det är dolt? Att något som hände blev osynligt? Eller att det aldrig någonsin ägde rum? Trots att det verkligen hände. Ja det var ju faktiskt så att det skedde.

En människa faller endast när någon bevittnat det och sedan berättar det för oss. Människan får en historia. Och vi kan minnas henne genom berättelsen. Men om ingen såg henne falla, föll hon aldrig. När vittnet saknas finns inte heller en människans fall.

Ett folkmord äger rum endast när någon bevittnat det och sedan berättar det för oss. Mordet får en historia. Och vi kan minnas det genom berättelsen. Men om ingen såg mordet, ägde det aldrig rum. När vittnet saknas finns inte heller folkmordet.

Mediernas betydelse kan inte underskattas i en tid av fragmentering, fake news och ekonomiskt driven nedmontering av public service. Medierna är det vittne som ska rapportera det som inte fick hända, men som hände.

När rapporteringen uteblir, blir den fulla innebörden av orden det vi inte ser finns inte fullt begripliga. När allt kommer omkring är det media som bär ansvaret för vad som ska synliggöras och osynliggöras.

Deras makt ska man ha respekt för. De kan få vår bild av världen att bli förvriden och inkrökt. De kan också om den goda viljan finns bli en spegelbild av världen. Säkert är i alla fall att människan faller ständigt, oavsett hur media väljer att bruka sin makt.

MELKER GARAY

Alla artiklar och filmer av Melker Garay

Melker Garay är författare och bildkonstnär. Han äger och driver med sina kollegor Opulens. Han är född i Chile, kom till Sverige som fyraåring och bor idag i Norrköping. Hans skönlitteratur kretsar kring existentiella och filosofiska frågor. Mer om författaren Melker Garay: www.garay.se

Det senaste från Media

Gå till Toppen