Boken i Assanges hand

Noterat/Samhälle.

FÖREGÅNGARE. Vad var det för bok Julian Assange höll i handen när han fördes ut från Ecuadors ambassad i London? Boken är bortklippt på många bilder i våra medier (den kan ses på videoklippet i DN) men om man letar på nätet kan man se att det är The History of the National Security State av Gore Vidal. Den består av en urval från intervjuer gjorda mellan 2005 och 2007. Boken kan laddas ner från Amazon för bara ett par dollar. Det är väl investerade pengar.

Gore Vidal avled 2012 och boken publicerades 2015 men intervjuerna gjordes mot bakgrunden av ett presidentval år 2000 där George W Bush fuskat sig till valsegern och efter att krigen i Afghanistan och Irak inletts. Krig som tv-kanaler och liberala medier hjälpt till att skapa opinion för och krig som ännu pågår 18 år senare. Julian Assange vill göra oss uppmärksamma på hur det kommer att låta i våra dominerande medier även nu.

Jeremy Corbyn har visserligen sagt att hela affären handlar om att Julian Assange genom Chelsea Manning och andra har avslöjat bevis för krigsförbrytelser som begåtts i Irak och Afghanistan. WikiLeaks har också publicerat mail som visar att USA och landets allierade Saudiarabien och Qatar gett vapen till IS och andra jihadister med anknytning till al-Qaida, något som man officiellt förnekar.

Hela kriget mot terrorismen har ju framställts som ett krig mot dem som låg bakom attackerna i New York och Washington den 11 september 2001. Den amerikanska staten och liberala medier ville först knyta al-Qaida till Saddam Hussein. Men sedan, när man ville ha en annan regim i Syrien, samarbetade man med arabstater som stödde IS och andra jihadistgrupper. Allt det här är obehagliga sanningar som WikiLeaks har avslöjat och Gore Vidal var en föregångare och specialist på obehagliga sanningar. Både hans och Julian Assanges arbete förtjänar respekt.

Lars Borghem

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.