Warhols Marilynporträtt sålt för två miljarder

Nyheter.
“Shot sage blue Marilyn” från 1964 har sålts för nära två miljarder kronor. (Foto: Ted Shaffrey/AP/TT)

TOPPNOTERING. En av Andy Warhols mest kända målningar – ett porträtt av Marilyn Monroe – har sålts för motsvarande nära två miljarder kronor under en auktion vid Christie’s i New York.

Målningen “Shot sage blue Marilyn”, skapades 1964, två år efter Hollywoodikonens död och ingår egentligen i en kvartett som föreställer skådespelerskan Marilyn Monroe i olika kulörer och som går under samlingsnamnet “The shot Marilyns”.

Namnet kommer sig av att performanceartisten Dorothy Podber hösten 1964 sköt ett skott genom de fyra tavlorna som stod staplade mot varandra i Warhols ateljé. Podber hade bett Warhol om att få komma till hans studio för att “skjuta” (“shoot”) vilket han hade tolkat som att hon ville ta foton. Det finns även en femte Marilytavla i serien som inte skottskadades.

Tavlan klubbades på måndagen för 195 miljoner dollar vilket är en ny toppnotering för 1900-talskonst. Det tidigare rekordet – motsvarande nästan 180 miljoner dollar – noterades 2015 för Pablo Picassos “Les femmes d’Alger”.

Den dyraste tavla som någonsin sålts på auktion är Leonardo da Vincis “Salvator Mundi”, som i november 2017 klubbades för över 450 miljoner dollar.

Endast 14 målningar har sålts för mer än 100 miljoner dollar på auktion, enligt AFP, även om fler tros ha bytt ägare för liknande summor vid privata försäljningar.

Det tidigare auktionsrekordet för en Warholtavla var 104,5 miljoner dollar som “Silver car crash (Double disaster)” gick för 2013.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr