VM-sommaren 1994 skildras i ny dokumentär

Nyheter.
Sverige tog brons i VM i USA 1994, när laget besegrade Bulgarien. På bilden syns Martin Dahlin, Tommy Svensson och Kenneth Andersson (foto: Tomas Oneborg/TT)

I en ny dokumentärserie i TV4 skildras VM-sommaren 1994 – både på och utanför planen. Fotbollsspelarna Martin Dahlin, Kennet Andersson, Thomas Ravelli och Tomas Brolin, som alla var tongivande i den svenska truppen, medverkar och berättar sina historier om mästerskapet men också om sina liv.

Martin Dahlin berättar bland annat om uppväxten i ett Sverige präglat av rasism, nynazism och främlingsfientlighet, hur han fick hatarna över på sin sida och på så sätt var med om att förändra Sverige.

“Jag insåg tidigt att vara bra i sport gjorde att man blev populär, det gjorde att jag tränade ännu hårdare för att kunna bevisa för alla att jag var lika duktig och lika mycket värd som alla andra”, berättar Martin Dahlin i dokumentären, enligt ett pressmeddelande.

“VM -94 – En sportsaga” består av fyra delar och har premiär den 12 juni på TV4 och TV4 Play.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr