Vibeke Olsson får Moa-priset

Nyheter.
Vibeke Olsson får priset till Moa Martinsons minne (foto: Libris)

FOLKHISTORIA. Författaren Vibeke Olsson tilldelas Moa-priset för 2021. Priset delas ut till Moa Martinsons minne av studieförbundet ABF tillsammans med Sällskapet Moas vänner.

Vibeke Olsson får priset för sitt folkhistoriska författarskap och bland annat romansviten om Bricken på sågverket Svartviken.

“I Moas anda släpper hon aldrig solidariteten med sina romanfigurers verklighet, vare sig det är 100-talets romerska imperium, Tredje riket i Tyskland eller den svenska samtiden”, skriver juryn i sin motivering.

Vibeke Olsson debuterade som 17-åring med “Ulrike och kriget” 1975. Hon har givit ut ett trettiotal romaner sedan dess.

“Det känns fantastiskt hedrande att få ta emot det här priset. Jag har läst mycket av Moa Martinson och tycker om hennes böcker”, säger Vibeke Olsson i ett pressmeddelande.

Moa-priset delas ut sedan 1988 till en person som skriver i Moa Martinsons anda. Tidigare pristagare är bland andra Kerstin Ekman, Sara Lidman och Susanna Alakoski. Prissumman är 20 000 kronor.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr