De fem finalisterna i Barnradions bokpris

Nyheter.
Juryn som utser årets bokpris består av Sonja El-khoury, Tage Kihlbaum Rosell, Jurre Van Noor, Lova Tunberg och Linn Barraza Bondeson (foto: Alexander Donka/Sveriges Radio/TT)

NOMINERADE. Allt från storslagna äventyr i de norrländska skogarna till oväntade vänskaper och att ljuga för att göra andra glada är teman som finns bland årets fem nomineringar till Barnradions bokpris.

För sjunde året i rad arrangeras bokpriset som utser årets bästa barnbok för 9-12-åringar och bland ett hundratal titlar har nu fem bidrag valts ut: ”En äkta ljugis av” Ingrid Olsson, ”Älgkungen” av Maria Hellbom, ”Ingen kommer levande härifrån” av Gustav Boman, ”Veras krig” av Katarina Kuick och ”Alba och landet bortom” av Mårten Gisby och Henrik Johansson.

Vinnaren utses av en jury, bestående av femteklassare från Bagarmossens skola i Stockholm, som läser och diskuterar böckerna i Sveriges Radio P4 under det så kallade ”läslovet” i november. Prissumman är 30 000 kronor.

Fakta: De fem finalisterna

“En äkta ljugis” av Ingrid Olsson, Rabén & Sjögren

Att vara skilsmässobarn kan vara svårt. Elias tycker mycket om mammas nya kille. Elias pappa tycker inte om att mamma har en ny kille. Lösningen på problemet är att ljuga om allt. Då blir väl alla glada. En bok som ljuger och berör.

“Älgkungen” av Maria Hellbom, Bonnier Carlsen

Vem är hon? Kockens flickvän som kan stoppa tiden. Spänningen tätnar när Klara följer de runlika tecknen som plötsligt blir synliga för henne här och var. Hon behöver hjälp av sin bästa vän – Älgkungen. Ett spännande deckaräventyr i de norrländska skogarna. Det är en suggestiv berättelse om vad som kan hända till följd av klimatförändringar och ofrivillig syskonlöshet.

“Ingen kommer levande härifrån” av Gustav Boman, Rabén & Sjögren

Hur skulle du reagera om det föll ut ett svartnat finger ur din rektors ficka? Rysningar och skratt blandas på Bödelhögens högstadium där Krampus vandrar genom korridorerna med trä-Hitler vid sin sida.

“Veras krig” av Katarina Kuick, Alfabeta

Vera är alltid hungrig, hon fryser och har ont i magen. Mamma får bara med sig en brödskiva om dagen från jobbet. Ska kriget aldrig ta slut? Vera är tio år gammal när tyskarna omringar hennes hemstad, Leningrad. En rak och träffande beskrivning av ett krig sett ur en tioårings perspektiv.

“Alba och landet bortom” av Mårten Gisby och Henrik Johansson, Bonnier Carlsen

En hustomte leder Alba från vår vanliga värld till vanernas rike, där hennes pappa är en ifrågasatt kung. Alba bär på en stor hemlighet. Finns det någon i riket hon kan lita på? Kan hon ens lita på sin egen far? En trollbindande berättelse fylld av action och spänning där läsaren dras in i en värld då verklighet möter nordisk mytologi.

TT Nyhetsbyrån

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr