Verbal förlag öppnar bokhandel

Nyheter.
Verbal förlag öppnar Hornstulls bokhandel. (Foto: Kristian Borg)

BOKLÅDA. Imorgon lördag invigs Hornstulls bokhandel. Bakom initiativet står Verbal förlag.

Verbal förlag drivs av Kristian Borg och Per Sicking. Förlaget har funnits sedan 2007 och ger ut 25 titlar per år inom samhälle, debatt, reportage, personliga berättelser, historia och essäistik.

– Lite åt det hållet går även bokhandeln som delvis blir ett fönster för våra författare, men det ges ut otroligt mycket bra facklitteratur i Sverige och vi vill gärna lyfta små och medelstora förlag, säger Kristian Borg. Vi är en kvalitetsbokhandel där man ska kunna hitta både nyheter och titlar som ofta snabbt plockas ner hos de större kedjorna, om de ens kommer in där. Snygga och bra böcker om film och musik är en annan nisch som vi gärna utforskar och vi kommer även ha plats för en del barnböcker.

– Dessutom öppnar vi Sveriges troligen minsta galleri på ca 1,5 x 1,5 m med plats för foto, affischkonst, illustration och annat vi gillar. Galleriet heter c/o Hornstull.

Kristian Borg beskriver öppnandet av Hornstulls bokhandel som något av en pandemieffekt – en längtan efter att nå ut med förlagets böcker.

– Men framför allt handlar det om att det saknas roliga mötesplatser för samtal om litteratur och samhälle i Stockholm. Så en mycket viktig del är att bli en levande scen med många givande möten. På öppningsdagen har vi samtal om allt från Ukraina till renovräkningar, det blir stadsvandring om hyresstrejker och stadsomvandling i området. Bokhandeln ligger ju i gamla arbetarkvarter och har i likhet med många andra platser gentrifierats snabbt de senaste tio-tjugo åren.

Tror du att det vi ser just nu är en återkomst för boklådorna?

– Ja, många bokhandlare har gått bra under pandemin och de senaste åren har flera nya öppnat i landet, vilket är jättekul. Kombinationen förlag och bokhandel är logisk för oss, vi är inspirerade av både Aspuddens bokhandel och Gamla stans bokhandel, vilka ju båda drivs av förlag. Men jag skulle vilja addera lite mer galenskap och spontanitet till ekvationen, så besökarna ska även vänta sig det oväntade. Larry’s Corner och Rönnells är viktiga föredömen i det sammanhanget.

Hornstulls bokhandel ligger på adressen Bergsunds strand 32 vid Hornstull och öppnar lördagen den 2 april.

Anna Brynhildsen

Det senaste från Nyheter

0 0kr