Vårsalong med neon och människohår

Nyheter.
Sara Sjöbäcks ljuskrona ”Lights out” är gjord av neonljusrör som monterats ner från pandemistängda butiker (foto: Anders Wiklund/ TT)

UTAN COVIDTEMA. Förutom något enstaka självporträtt med munskydd är pandemin bortrensad ur Vårsalongen på Liljevalchs konsthall i Stockholm – i år en hundraårig tvåstegsraket. Sommaren ägnas åt en jubileumssalong med kända utställare och guldkantad katalog.

Fakta: Vårsalongen 2022

Visas på Liljevalchs konsthall i Stockholm 4 februari–10 april. Årets salong rymmer 316 verk av 150 konstnärer. Urvalet är gjort av foto- och filmkonstnären Julia Peirone, skulptören Stina Persson samt Mårten Castenfors, konsthallschef som slutar till årsskiftet. Vem som ska ersätta honom är ännu inte klart.

Kvalitetsstämplar gör juryns Mårten Castenfors i och för sig alltid – men just denna, hans sista vårsalong som konsthallschef tycker han är “rent objektivt bra”. Kanske var det också därför som den gick så fort att hänga: 316 verk av 150 konstnärer är nu utplacerade i den gamla konsthallen. Fyra timmar och 24 minuter tog det för Mårten Castenfors att möblera salarna tillsammans med sin fru.

Erika Josefsson/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr