SVT visar Zelenskyjs serie

Nyheter.
Volodymyr Zelenskyj under inspelningen av “Folkets tjänare” 2019 (foto: Efrem Lukatsky/AP/TT)

UKRAINAKRIGET. SVT har köpt rättigheterna till den populära ukrainska tv-serien “Folkets tjänare”, där president Volodymyr Zelenskyj spelar huvudrollen.

Serien hade premiär 2015 och handlar om en historielärare som otippat blir landets president. Fyra år senare överträffade verkligheten dikten när skådespelaren Zelenskyj, som bildat ett parti med samma namn som serien, valdes till Ukrainas president.

– Det är klart att vi har funderat över om det är vettigt att sända en actionkomedi med inslag av buskis samtidigt som det pågår ett otroligt skrämmande och brutalt krig. Men man ska komma ihåg att det här är fiktion, och att det är en viktig del av Zelenskyjs och det moderna Ukrainas historia, säger SVT:s programchef Eva Beckman till “Kulturnyheterna”.

2016 kom även en långfilm som är baserad på samma berättelse som serien och även den visas av SVT. Filmen sänds i samband med insamlingsgalan “Hela Sverige skramlar” den 2 april. När serien ska sändas är ännu inte bestämt.

Intresset för “Folkets tjänare” ökade lavinartat efter Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari. Netflix har exempelvis återpublicerat den första säsongen serien i sitt amerikanska utbud där den sändes 2017-2019. Även brittiska BBC, MBC i Mellanöstern, ANT1 i Grekland och PROTV i Rumänien har köpt in serien sedan krigsstarten.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr