“Storartat avslut på en fantastisk karriär”

Nyheter.
John le Carré avled i december 2020. Till hösten släpps hans allra sista spionroman. (Foto: Harry Borden)

AVSLUT. Till hösten kommer spiongiganten John le Carrés 26:e och allra sista roman “Silverview”. Ett storartat avslut på en fantastisk karriär enligt förläggaren Daniel Sandström.

John Le Carré skrev boken parallellt med sina två sista romaner, “Spionernas arv” (2017) och “En fri agent” (2020), och i centrum för handlingen står en bokhandel i en brittisk semesterort. Den nye ägaren blir bekant med en bildad men något mysteriös herre som bjuder in honom till Silverview, hans stora villa utanför staden, där en och annan hemlighet väntar på att bli avtäckt.

“Romanen är klassisk le Carré; oerhört välskriven, välkomponerad och med en särskild blick för de människor som kommer i kläm i det geopolitiska maktspelet”, säger Daniel Sandström på Albert Bonniers Förlag i ett pressmeddelande.

David Cornwell, känd som John le Carré, föddes 1931 och avled i december förra året. Hans 25 romaner har sammantaget sålt i över 60 miljoner exemplar. Det var författarens önskan att hans barn skulle förvalta hans litterära arv och opublicerade texter, och “Silverview” är den enda fullständiga romanen som finns i hans efterlämnade papper.

Nick Cornwell, John le Carré yngste son, beskriver i en kommentar “Silverview” som “myllrande, lyrisk och stark, en bok som söker själen i den moderna underrättelsetjänsten”.

Boken utkommer på svenska i slutet av oktober i översättning av Hans-Jacob Nilsson.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr