Silvia Avallone om en frigörande vänskap

Nyheter.
“Bara inom en vänskap kan du verkligen vara dig själv, genom att spegla dig i en annan kvinna som kämpar liksom du. Inom vänskapen faller de stereotyper som vi kvinnor alltid har tvingats förhålla oss till”, säger Silvia Avallone (foto: Fredrik Sandberg/TT)

ROMANAKTUELL. Med boken “En vänskap” sluter italienska Silvia Avallone cirkeln efter sin hyllade debutroman “Stål”. Återigen lyfter hon fram den emancipatoriska kraften i kvinnlig vänskap – och hyllar kollegan Elena Ferrante.

Fakta: Silvia Avallone

Född: 1984

Bor: Bologna. “Jag älskar staden, det är en universitetsstad full av kultur.”

Familj: Make och en dotter.

Aktuell: Med den nya romanen “En vänskap”. Medverkar också på litteraturfestivalen Littfest.

Karriär: Debuterade 2012 med “Stål”, som tilldelades Italiens finaste pris, Premio Strega och som har sålts världen över. Tog sedan en examen i litteratur och filosofi. Har också skrivit “Marina Bellezza” och “Där livet är fullkomligt”.

Läser: “Jag är ett stort fan av Jonathan Franzen. Jag tycker om hur han gräver i familjers konflikter och modersgestalten i ‘Vägskäl’ – jag tycker mycket om mödrar utanför stereotyperna — och Franzen har gjort ett fantastiskt jobb.”

Elin Swedenmark/TT

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr