Scenkonsten räknar med långvarigt inkomsttapp

Nyheter.
Pandemin har fått avgörande negativa konsekvenser för scenkonsten, enligt en ny rapport. (Foto: Magnus Liam Karlsson/SvD/TT)

KONSEKVENSER. Över hälften av Svensk Scenkonsts medlemmar räknar med ett intäktsbortfall på minst 40 procent för 2021. 44 procent bedömer att de ekonomiska möjligheterna för nästa år blir sämre än före pandemin.

Det visar en ny rapport från branschorganisationen Svensk Scenkonst. Pandemin har fått avgörande negativa konsekvenser för scenkonsten och i synnerhet för de privata scenerna. Av de senare räknade 64 procent med ett intäktsbortfall på över 80 procent för 2020.

“Enkätsvaren bekräftar det allvarliga läge som branschen länge befunnit sig i. Det besked om återhämtnings- och evenemangsstöd som regeringen gav i början av april är välkommet. Men för att nå önskad effekt är det viktigt att stödet utformas rätt och omfattar hela den fria, obundna och privat finansierade scenkonsten”, säger Svensk Scenkonsts vd Mikael Brännvall i ett pressmeddelande.

I rapporten lyfter Svensk Scenkonst fram en rad förslag till hur de negativa effekterna kan dämpas, bland annat i form av riktade stöd till skolor för inte hindra barn och ungas introduktion till scenkonsten.

Rapporten bygger på en enkätundersökning bland 90 chefer inom scenkonsten.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr