Sanna Lenken vinner Kristallbjörnen i Berlin

Nyheter.
Sigrid Johnson, som spelar Sasha, och Oscar Töringe, som spelar pappa Abbe, flankerar regissören Sanna Lenken som för andra gången vinner Kristallbjörnen på Berlins filmfestival (foto: Adam Ihse/TT)

PRISAD. Sanna Lenkens dramakomedi “Comedy Queen” belönas med Kristallbjörnen på Berlins filmfestival – världens främsta filmpris till en barn- och ungdomsfilm.

Kritikerhyllade “Comedy queen”, som hade svensk biopremiär i fredags, handlar om 13-åriga Sasha som måste hantera sorgen efter en mamma som inte längre finns och som bestämmer sig för att bli ståuppkomiker för att få sin pappa att skratta igen.

– Det var inget som jag hade förväntat mig, men det är ju otroligt kul att vinna. Då förstår man att det man har gjort har landat rätt. Det betyder också mycket för filmen, för när man vinner priser uppmärksammas den mer internationellt, säger regissören Sanna Lenken till TT.

Det är andra gången Sanna Lenken tar hem Kristallbjörnen på Berlins Filmfestival. Hon vann även i samma kategori, Generation Kplus, 2015 med sin långfilmsdebut “Min lilla syster”.

– Priser är ju som ett lotteri och något som ger lite guldkant till allt. Det fina var få visa filmen på plats i Berlin, det var både skratt och tårar, och det kändes att filmen berörde, säger Sanna Lenken.
De senaste åren har hon regisserat tv-serierna “Den tunna blå linjen”, som snart är aktuell med en andra säsong, och “Thunder in my heart”. “Comedy queen” är Lenkens andra långfilm. Manus är skrivit av Linn Gottfridsson efter en roman av Jenny Jägerfeld.

Att kamma hem två Kristallbjörnar är en bedrift som Sanna Lenken delar med Ella Lemhagen, som vann priset år 2000 för “Tsatsiki, morsan och polisen” och andra gången 2012 för “Kronjuvelerna”.

Senare under kvällen kommer de tyngre priserna som Guldbjörnen och Stora jurypriset att delas. Prisceremonin under ledning av Berlins filmfestivals juryordförande M.Night Shyamalan inleds vid 19-tiden.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr