Samiska artister protesterar mot gruvplaner

Nyheter.
Maxida Märak är starkt kritisk till gruvplanerna i Kallak (Jessica Gow/TT)

EXPLOATERING. Den samiska dansaren Liv Aira har tagit initiativet till en protest mot den planerade gruvan i Kallak i Jokkmokks kommun, rapporterar Kulturnytt. Även Maxida Märak är kritisk mot gruvplanerna.

På en film som Liv Aira har publicerat i sociala media dansar hon barhövdad i grön kolt, på platsen för den tänkta gruvan.

– Det är tragiskt att det ens finns som förslag att de vill ha en gruva här. Vi har faktiskt våra renar här, säger Liv Aira till Kulturnytt.

Även den svensk-samiska sångaren och rapparen Maxida Märak, som bland annat medverkade i “Så mycket bättre” 2021, har på sociala medier lyft frågan om gruvplanerna.

På Instagram berättar hon att hon har skrivit till statsminister Magdalena Andersson (S) för att beskriva hur hon och hennes dotter kommer att drabbas om det byggs en gruva på renbetesmarkerna i Jokkmokk.

– Det blir början på slutet för mitt folk, säger Maxida Märak.

Det är det brittiska gruvbolaget Beowulf Mining som vill bryta järnmalm i Kallak, Gállok på samiska.

Sedan flera år ligger frågan på regeringens bord. Länsstyrelsen har sagt nej medan det statliga beslutsorganet Bergsstaten och Jokkmokks kommun har sagt ja.

Ett beslut kring gruvprojektet i Kallak väntas komma snart.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr