Regeringen storsatsar på minoritetsspråk

Nyheter.
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) har lagt fram ett fempunktsprogram för att stärka minoritetsspråken (Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT)

SPRÅKFÖRVALTNING. På torsdagen presenterade kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) ett handlingsprogram för att säkra de nationella minoritetsspråkens överlevnad.

I Sverige finns fem nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska. För att stärka och bevara deras ställning vill regeringen att anslaget till samiskt språkcentrum höjs och att nya språkcentrum för finska, jiddisch, meänkieli och romani chib startas.

De lärosäten som ansvarar för minoritetsspråken får dessutom mer pengar av regeringen för att kunna säkerställa att det finns utbildning i språken från förskola till högskola.

Folkbildningsrådet får medel för att underlätta för vuxna att lära sig sitt minoritetsspråk och på så sätt kunna återknyta till en förlorad kultur. Samtidigt får statens kulturråd i uppdrag att ta fram läs- och litteraturfrämjande insatser på minoritetsspråk för barn och unga.

Minoriteter i Sverige

Sveriges regering har utsett fem nationella minoriteter och minoritetsspråk: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar.

Samer räknas som urfolk.

Den som tillhör en nationell minoritet har sedan år 2000 starka rättigheter att tala sitt minoritetsspråk och utöva sin kultur i Sverige.

Särskilt viktigt är barns rätt till sitt språk och sin kultur.

Källa: isof.se

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr