Polarpristagare förlorar jobb i Ryssland

Nyheter.
Bolsjojteatern dansar balett till stöd för den ryska armén (foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT)

UKRAINAKRIGET. Den ryska operastjärnan och Polarpristagaren Anna Netrebko förlorar nu jobb även i Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. I hemlandet blir hon kallad för förrädare, uppger New York Times.

Efter kriget ställde bland andra Metropolitan i New York och operahus i München och Zürich in Netrebkos framträdanden med hänvisning till hennes stöd för Vladimir Putin.

Till slut valde operasångerskan att göra ett uttalande där hon fördömer kriget i Ukraina och samtidigt förklarar att hon träffat Putin endast en handfull gånger, framför allt vid OS-invigningen och i samband med prisutdelningar.

Uttalandet leder nu till att hon blir av med jobb i Ryssland . Operan i Novosibirsk och Sibiriens balett och teater har ställt in hennes framträdande med förklaringen att hon verkar mer intresserad av sin globala karriär än av “hemlandets öde”. Den ryske lagstiftaren Vyacheslav Volodin, beskriver hennes agerade som “inget annat än ett förräderi” på den ryska meddelandetjänsten Telegram. Volodin har även tidigare kritiserat artister som ta avstånd från kriget, enligt New York Times.

Metropolitan i New York vill att Anna Netrebko på ett tydligare sätt tar avstånd även från Putin för att hon åter ska får sjunga där igen.

Anna Netrebko är bosatt i Österrike och fick Polarpriset 2020.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr