Penguin Classics ger ut miljöboksklassiker

Nyheter.
Klimataktivisten Greta Thunberg inspirerade Penguin Classics till att ge ut en serie med miljöklassiker. (Foto: Claudio Bresciani/TT)

MILJÖ. Bokförlaget Penguin Classics ger ut 20 böcker som bolaget menar har haft en avgörande betydelse för miljörörelsen.

Idén fick de i samband med att Greta Thunberg publicerade sin “Ingen är för liten för att göra något stort”, skriver The Guardian.

Ingår gör bland andra Rachel Carson med “Tyst vår”, Nobelpristagaren Wangari Maathais text om varför människor förstör den skog vi är beroende av, samt Naomi Klines undersökning av hur oreglerad kapitalism skadar klimatet.

Denna nya kanon med miljölitteratur har “ändrat hur vi tänker och pratar om jorden”, enligt förlaget, som planerar att fortsätta satsningen.

– Jag hoppas att den här serien ska användas av läsare som ett sätt att möta några av den moderna miljörörelsens huvudtankar, och att det erbjuder en tillgänglig väg genom den levande, angelägna och ibland kanske överväldigande värld som ekolitteraturen utgör, säger redaktören Chloe Currens.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr