Övernaturlig thriller bästa film på Sundance

Nyheter.
Thrillern “Nanny” har inslag av skräck och afrikansk folklore (foto: Sundance Institute/AP/TT)

PRISAD. Den övernaturliga thrillern “Nanny” har utsetts till bästa film på filmfestivalen Sundance.

Filmen, med Anna Diop och Michelle Monaghan i de bärande rollerna, handlar om senegalesiska Aisha som tar jobb hos en rik New York-familj. Aisha är papperslös och försöker bygga ett nytt liv.

Jag ville fokusera på de kvinnor som typiskt brukar befinna sig i periferin av andra kvinnors berättelser, säger långfilmsdebuterande regissören Nikyatu Jusu, som också skrivit manus, under ett panelsamtal.

Diop, känd från superhjälteserien “Titans”, är själv född i Senegal och flyttade till USA som barn.

Förutom att ta upp frågor som rör ras och moderskap har filmen inslag av skräck och afrikansk folklore.

Bland övriga priser märks “The Exiles” som bästa dokumentär. Den följer hur filmskaparen Christine Choy spårar upp tre dissidenter som var med vid massakern på Himmelska fridens torg 1989.

Publikens dokumentärpris gick till “Navalny”, som skildrar den numera fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs tid i Tyskland, där han återhämtade sig efter att ha blivit förgiftad.

Sundance hålls för andra året i följd digitalt på grund av pandemin.

TT Nyhetsbyrån.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr