Östersjöfestival jubilerar – utan Gergiev

Nyheter.
Vladimir Putin tillsammans med den ryske dirigenten Valerij Gergiev 2016. Gergiev, som är en av grundarna av Östersjöfestivalen, kommer inte att medverka vid jubileet i år.
(Foto: Ivan Sekretarev/AP/TT)

STRUKEN. Östersjöfestivalen firar 20 år, med dirigenten och grundaren Esa-Pekka Salonen vid taktpinnen under jubileumskonserten. Saknas gör dock en annan av festivalens grundare – den ryske dirigenten Valerij Gergiev.

Under rådande omständigheter är det helt enkelt inte aktuellt med tanke på hans koppling till den ryska regimen, förklarade Staffan Becker, konserthuschef för Berwaldhallen, tidigare i år i en intervju med SvD.

Östersjöfestivalen grundades 2002 på initiativ av Berwaldhallens dåvarande konserthuschef Michael Tydén, Esa-Pekka Salonen och Valerij Gergiev, med ambitionen att uppmärksamma lösningar för en hållbar Östersjöregion. Men Gergiev, som har hyllat Putin och dirigerat sin orkester på ryska krigsskådeplatser, är alltså inte längre ett affischnamn för festivalen.

Under jubileumskonserten den 31 augusti dirigerar Salonen Mahlers symfoni nr 2 med Sveriges Radios symfoniorkester, samt sopranerna Nina Stemme och Miah Persson.

Bland gästartisterna under festivalen märks också den Grammy-belönade ensemblen Kremerata Baltica, den isländske pianisten Vikingur Ólafsson och den franska musikensemblen L’ Arpeggiata som håller sin barockkonsert i Vasamuseet.

Den 27 augusti är det Sverigepremiär för Karin Rehnqvists verk “Silent earth”. Det framförs av Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören under ledning av dirigenten Dima Slobodeniouk.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr