Oscars 2021: Dags att prisa pandemiårets filmer

Nyheter.
Renee Zellweger tilldelades en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i “Judy” i fjol. (Foto: Jordan Strauss)

Hur många nomineringar går till “Nomadland”? Och blir det en Oscarschans för det märkligt svängiga “Eurovision-bidraget” “Húsavík” som sjungs av Molly Sandén? I eftermiddag presenteras nomineringarna till Oscarsgalan.

Prisgalesäsongen ligger senare än vanligt under våren på grund av pandemin. Snart är det dags för Oscarsgalan att prisa de filmiska insatserna under ett märkligt år då biograferna har varit mer eller mindre stängda världen över.

Att strömningsjätten Netflix spås bli den stora vinnaren när nomineringarna presenteras senare under måndagen är kanske det mest logiska i det nya normala läget. Filmer som visats på Netflix, som “The trial of the Chicago 7” av Aaron Sorkin, “Mank” av David Fincher, “Da 5 bloods” av Spike Lee och “Ma Raineys black bottom”, där Chadwick Boseman lyser i sin sista roll, spås plocka hem mängder av nomineringar.

På förhand ser det också ljust ut för storfavoriten “Nomadland”. Filmen har prisats på en lång rad festivaler och bland annat belönats med Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig. Filmen tilldelades nyligen två Golden Globe-priser i kategorierna bästa drama och regissör (Chloé Zhao). Att det blir en nominering för Frances McDormand i kategorin bästa kvinnliga huvudroll är en lågoddsare.

Den svensk-danska samproduktionen “En runda till” av Thomas Vinterberg, som nyligen plockade hem fyra Bafta-nomineringar, kan mycket väl bli nominerad i kategorin bästa internationella film. När det gäller svenska nomineringar finns chansen för Ludwig Göransson att bättra på statyett-hyllan, då han kan bli nominerad för bästa originalmusik för “Tenet”.

En liten chans finns också i kategorin bästa sång för låten “Húsavík” ur Will Ferrell-filmen “Eurovision Song Contest: The story of fire and saga”, som bland annat är skriven av svenskarna Rickard Göransson och Fat Max Gsus och sjungs av Molly Sandén.

Oscarsnomineringarna presenteras av skådespelaren Priyanka Chopra och hennes make popstjärnan Nick Jonas under måndagseftermiddagen.

Oscarsgalan äger rum den 25 april.

Det senaste från Nyheter

0 0kr