Ny professur i gestaltande sakprosa

Nyheter.
Linnéuniversitetet i Växjö. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

AKADEMISKT. Sveriges första professur i gestaltande sakprosa införs nästa år. Professuren blir verklighet tack vare ett samarbete mellan Linnéuniversitet, stiftelsen Natur & Kultur, Läromedelsförfattarna och Sveriges Författarförbund.

Till skillnad från andra nordiska länder har det fram till nu inte funnits någon forskning med inriktning mot sakprosa – till exempel reportage, historia, biografier, debattböcker, populärvetenskap, reseskildringar och läromedel – i Sverige.

”Språket som bär kunskapen framåt behöver omsorg för att fungera med den kommunikativa kraft som är nödvändig, för att bli meningsskapande och leda till ett gott människoblivande, kunskapsbaserad handling och en gemensam bas för samhällsbygget. Det är på tiden att den får den forskningsinriktade uppmärksamhet som bildar bas för utveckling av kunnande kring sakprosans villkor och möjligheter”, säger Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson i ett pressmeddelande.

Professuren utlyses i höst, förläggs till fakulteten för konst och humaniora vid Linnéuniversitetet och får namnet Natur och Kulturs professur i sakprosa.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr