Ny litteraturfestival i Norrland

Nyheter.
Arrangörerna Mats Jonsson och Tove Alsterdal

I augusti får  Ådalens Litteraturfestival premiär. Arrangerande författarna Tove Alsterdal och Mats Jonsson utlovar ett myller av författare i olika genrer och samtal som äger rum i båtskjul och kaserner, tält och verkstäder, på bryggor och kring lägereldar.

Ådalens Litteraturfestival på Sandslån i Kramfors har premiär i augusti. Festivalen är antagligen den enda i sitt slag som drivs av författare. I dagarna två, 11 och 12 augusti, ”ska Sandslån krylla av författare i samtal över genregränserna och utöver det vanliga, litteratur och läsare, musik och happenings. Allt äger rum i båtskjul och kaserner, tält och verkstäder, på bryggor och kring lägereldar” enligt beskrivning på festivalens hemsida.

Sandslån ligger naturskönt där Ångermanälven blir till en havsvik, mitt emot Nyland, en bit norr om Kramfors. Här är betagande vackert, stilla och smått idylliskt. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att föreställa sig att den här platsen sjöd en gång i tiden av liv, det såg ut som en väldig myrstack på vatten.

Här byggdes Sveriges som industrination, och de som byggde var många, tusentals människor, länge framför allt män har arbetat vid timmerskiljet, som mest jobbade 700–800 arbetare här samtidigt. De kom från närområdet och fjärran ifrån, och de var alla sorter.

Sorteringen, som en gång var världens största, la ner 1982. De gamla arbetarbostäderna används idag som vandrarhem och camping, båthamn, museum och kafé, och det är här festivalen ska äga rum.

För Mats Jonsson är Sandslån verkligen hemmaplan, här bor han sedan han för ett par år sedan flyttade tillbaka till Kramfors efter många år i Stockholm.

Programmet för festivalen är bara färdigt till hälften, men redan nu kan man presentera Jessika Gedin och Yukiko Duke som samtalsledare, och en hel rad både svenska och utländska författare. Bland annat Sasja Filipenko och Aslak Nore, Marit Kapla, David Väyrynen, Elin Anna Labba, Anna-Lena Laurén och Ångermanlands egen Bo R Holmberg.

Det finns plats för ett 20-tal författare, och ambitionen är att locka 500 besökare per dag. Priset för festivalen är att betrakta som mycket överkomligt, 400 kronor för två dagar. På Sandslån finns en ganska stor campingplats, och Toves och Mats tanke är att festivalen ska vara lite som litteraturens Urkult. Festivalen arrangeras i samarbete med Ådalens Industrimuseum och mer  information finns på hemsidan.

Gregor Flakierski
GREGOR FLAKIERSKI
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr