Ny lag mot handel med andrahandsbiljetter

Nyheter.
Från och med den 1 september är det förbjudet att med hjälp av digitala botar köpa stora mängder biljetter för att sälja dem vidare (foto: AP/TT)

SVARTHANDEL. Från och med den 1 september är det enligt lag förbjudet att med hjälp av digitala botar köpa stora mängder biljetter för att sälja dem vidare i kommersiellt syfte, skriver DN.

Syftet är att få stopp på rådande överpriser på konsertbiljetter på andrahandsmarknaden.

Riksdagen klubbade i maj igenom lagändringen i konsumentskyddet, vilket gör det olagligt att sälja vidare biljetter till evenemang om ”näringsidkaren har köpt biljetterna genom användning av automatiserade medel” – det vill säga via elektroniska biljettbotar.

De nya reglerna har tagits fram gemensamt på EU-nivå.

Joppe Pihlgren, verksamhetschef på branschorganisationen Svensk Live, är i grunden positiv till initiativet.

– Det är bra att EU inför denna lag och det kommer förhoppningsvis att bidra till att det blir svårare för den oseriösa försäljningen av andrahandsbiljetterna, säger han till DN.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr