Nu faller domen i NMR-målet

Nyheter.
Svenska Akademien har stämt Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront för brott mot det så kallade klassikerskyddet. (Foto: Jessica Gow/TT)

ÅTAL. Bröt Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront mot det så kallade klassikerskyddet när man publicerade en rad diktverk? I dag faller domen i det uppmärksammade målet mellan Svenska Akademien och nynazistiska NMR.

Svenska Akademien har stämt NMR och Nordfront för att ha använt dikter på ett sätt som misstänks strida mot det så kallade klassikerskyddet, vilket är en del av upphovsrättslagstiftningen och aldrig tidigare har prövats i domstol.

Bakgrunden är att Nordfront på sin webbplats bland annat har publicerat utdrag ur Esaias Tegnérs nationalromantiska diktverk “Krigssång för skånska Landtvärnet”, “Svea” samt “Vikingabalk”. Enligt Akademiens företrädare har dessa publiceringar skett i anslutning till innehåll som förespråkar hat och våldsbejakande. Akademien anser att publiceringarna strider mot “den andliga odlingens intressen” och vill därför att Nordfront ska förbjudas att publicera en rad litterära verk.

Om så ändå sker ska NMR och Nordfront tvingas betala ett vite på en miljon kronor vardera.

Svenska Akademiens advokat Anders Kylhammar framhöll i samband med rättegången att domen kommer att bli vägledande för framtiden. Frågan har prövats i patent- och marknadsdomstolen och enligt Anders Kylhammar ska domstolen framför allt avgöra huruvida publiceringen av dikterna på Nordfronts hemsida var kränkande eller inte. För Svenska Akademien är det en fråga om hur kulturarvet får användas.

Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront i sin tur menar att Svenska Akademiens yrkanden ska avvisas. Både Nordfront och NMR yrkar också på ersättning för rättegångskostnaderna.

Domen faller klockan 11.

Erika Josefsson/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr